środa, 20 stycznia 2016

Faworki kokardki


Mamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :)
 porcja ok 90 kokardek 
Składniki: 
4 żółtka
4 łyżki jogurtu greckiego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu

olej do smażenia
cukier puder do oprószenia faworków

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak cienko,  aż będą prześwity na stolnicę., możecie użyć również maszynki do makaronu. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty 3 cm na 2 cm i na środku ściskamy tak aby powstała kokardka, następnie układamy kokardki na ściereczce obok siebie, ale się nie skleiły.  

Kokardki smażymy na rozgrzanym oleju w temperaturze ok 180 C przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż się zarumienią.



Smacznego!

15 komentarzy:

  1. fajne są te kokardki, z przepis postaram się skorzystać w tym roku ;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i czekam na informację jak smakowały :)

      Usuń
  2. W zeszyt wpisany przepis w ciemno, bo co tu ma nie wyjść. Robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak :) bez masła. Bardzo prosta receptura

      Usuń
  4. A ten jogutr grecki moze byc gesty?

    OdpowiedzUsuń
  5. Okej to zaraz ubieram sie i lece po jogurt i bede dzisiaj robila,zobaczymy jak wyjda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto mi sie strasznie klei co zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugniatać, najpierw jest sypkie, potem trochę lepkie. Ugniatać do konsystencji ciasta na makaron 😊

      Usuń
  7. Dodalam troche wiecej maki zaraz zaczne smazyc

    OdpowiedzUsuń