Faworki kokardki
Mamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :)
porcja ok 90 kokardek
Składniki:
4 żółtka
4 łyżki jogurtu greckiego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia faworków
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak cienko, aż będą prześwity na stolnicę., możecie użyć również maszynki do makaronu. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty 3 cm na 2 cm i na środku ściskamy tak aby powstała kokardka, następnie układamy kokardki na ściereczce obok siebie, ale się nie skleiły.
Kokardki smażymy na rozgrzanym oleju w temperaturze ok 180 C przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż się zarumienią.
Smacznego!
fajne są te kokardki, z przepis postaram się skorzystać w tym roku ;):)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na informację jak smakowały :)
UsuńPrezentują się bajecznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję 😊
UsuńW zeszyt wpisany przepis w ciemno, bo co tu ma nie wyjść. Robię :)
OdpowiedzUsuńWyjdą 😉 testowane hihi
UsuńTak bez zadnego masla ?
OdpowiedzUsuńTak :) bez masła. Bardzo prosta receptura
UsuńA ten jogutr grecki moze byc gesty?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej 😊
UsuńOkej to zaraz ubieram sie i lece po jogurt i bede dzisiaj robila,zobaczymy jak wyjda :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty 😊
UsuńCiasto mi sie strasznie klei co zrobic
OdpowiedzUsuńUgniatać, najpierw jest sypkie, potem trochę lepkie. Ugniatać do konsystencji ciasta na makaron 😊
UsuńDodalam troche wiecej maki zaraz zaczne smazyc
OdpowiedzUsuńwreszcie zrobiłam ;) fajne i smaczne
OdpowiedzUsuń