wtorek, 26 stycznia 2016

Domowa granola


Przygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły :)

Składniki:  
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki preparowanego amarantusa (jeżeli nie jest preparowany to ugotujcie go według instrukcji na opakowaniu)
0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów)
0,5 szklanki suszonych moreli
1/4 szklanki sezamu
0,5 szklanki żurawiny suszonej
0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
sok z 1 pomarańczy
0,5 szklanki płynnego miodu


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Orzechy, daktyle  i morele tniemy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. Gotową granolę układamy na blasze (najlepiej piekarnikowej) wyłożonej papierem pergaminowym, im większa powierzchnia tym lepiej.

Rozgrzewamy piekarnik na 170 C i pieczemy granolę przez 10 minut, następnie mieszamy i pieczemy kolejne 10 minut, znowu mieszamy i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż ładnie się zarumieni. 

Jeżeli pieczecie w zwykłej blasze 26 x 32 cm czas ten wydłużcie jeszcze o 10 minut, pamiętając o mieszaniu.



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Najlepszy domowy pomysł na pyszne śniadania, a nawet deserki :) mam również swoją wersję, z której korzystam i do tego taką granolę możemy przechowywać przez dłuższy czas! Najlepsze to co zrobimy samodzielnie w domu, bo w zasadzie tylko wtedy wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Ja też lubię wiedzieć co mam na łyżce czy widelcu :)

      Usuń
  2. Ja bardzo lubię robić domową granolę. Ma właściwie same plusy. Jest tam dokładnie to, na to mam ochotę, wiem co się tam znajduje, to znaczy nie dosypuję konserwantów i innych śmieci, jest całkiem tania, a poza tym przepyszna!
    Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest pyszna i tania, a ma więcej wartościowych składników niż kupna.

      Usuń
  3. DOMOWA GRANOLA JEST SUPER JA ROBIĘ Z OLEJEM KOKOSOWYM ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto nie lubi zacząć dnia od takiego śniadanka? Kochamy granole <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy amarantus ma być ugotowany wcześniej? Kupiłam zwykły amarantus bio i się zastanawiam, czy mam go wcześniej ugotować do granoli czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak gotować na małym ogniu ok 15 minut 😊. Przepraszam zapomniałam o tym napisać dopiero teraz zauważyłam. Pozdrawiam

      Usuń