Pomarańczowe oponki parzone
Tłusty czwartek już za kilka dni. Wśród różnych propozycji, które Wam zaserwowaliśmy mamy jeszcze jeden fajny przepis, który przypadnie Wam do gustu. Szybki w przygotowaniu i na pewno wyjdzie :)
Składniki:
skórka z jednej pomarańczy
220 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
100 g masła
180 g mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W średnim rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, szczyptą soli i masłem. Kiedy nastąpi moment wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszając energicznym ruchem gotujemy jeszcze 1 minutę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy robotem kuchennym i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Jak ciasto będzie dość luźne to napełniamy nim szprycę z karbowaną końcówką. Tniemy papier pergaminowy na kwadraty 5 cm na 5 cm i na każdym papierku wyciskamy oponkę.
Oponki smażymy z obu stron na złocisty kolor w garnku tak aby olej sięgał 4-5 cm i był rozgrzany na ok 170 c. Należy pamiętać żeby oponki smażyć razem z papierkiem, który po chwili sam się odklei ( wtedy go wyciągamy, jest to konieczne, żeby oponki nie straciły kształtu). Oponki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz