Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami
Dzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego deseru.
2 porcje
Składniki:
2 pstrągi
4 plastry cytryny
mały brokuł
4 gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy
1 duży pomidor
1 szalotka
4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
pieprz cytrynowy i sól do smaku
odrobina oliwy
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron, do środka wkładamy po 2 plastry cytryny i dużo pietruszki, całego pstrąga skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przyrządzamy prosty sos. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubicie bardziej ostro możecie dodać kilka kropli Tabasco.
Pstrągi oddzielamy od ości, nie bójcie się bardzo fajnie odchodzą. Układamy na wcześniej ugotowany makaron sos, mięso pstrąga i brokuła. Wszystko możecie skropić odrobiną oliwy lub sokiem z cytryny.
Smacznego!
Czarny makaron jadłyśmy ale był on z ryżu czarne lub z gryki. Taki barwiony atramentem ma jakiś swój specyficzny smak?
OdpowiedzUsuńTaki makaron różni się smakiem od tradycyjnego. Wyczuwalny jest posmak morski, który idealnie komponuje się z rybami czy owocami morza. Uważam, że to idealne połączenie.
UsuńWięc i my musimy się skusić ;) Lubimy takie nietypowe smaki :D
UsuńObiad, który się sam robi i do tego jest smaczny i zdrowy jest zdecydowanie w moim guście:))
OdpowiedzUsuńCieszę się ☺
UsuńŚwietne połączenie ,elegancki obiad i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny 😋 nam bardzo smakował
Usuń