niedziela, 24 stycznia 2016

Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami



Dzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego deseru. 

2 porcje

Składniki: 
2 pstrągi
4 plastry cytryny
mały brokuł
4 gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy
1 duży pomidor
1 szalotka
4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
pieprz cytrynowy i sól do smaku
odrobina oliwy

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy  solą i pieprzem cytrynowym z obu stron, do środka wkładamy po 2 plastry cytryny i dużo pietruszki, całego pstrąga skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut.

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przyrządzamy prosty sos. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubicie bardziej ostro możecie dodać kilka kropli Tabasco.

Pstrągi oddzielamy od ości, nie bójcie się bardzo fajnie odchodzą. Układamy na wcześniej ugotowany makaron sos, mięso pstrąga i brokuła. Wszystko możecie skropić odrobiną oliwy lub sokiem z cytryny.



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Czarny makaron jadłyśmy ale był on z ryżu czarne lub z gryki. Taki barwiony atramentem ma jakiś swój specyficzny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki makaron różni się smakiem od tradycyjnego. Wyczuwalny jest posmak morski, który idealnie komponuje się z rybami czy owocami morza. Uważam, że to idealne połączenie.

      Usuń
    2. Więc i my musimy się skusić ;) Lubimy takie nietypowe smaki :D

      Usuń
  2. Obiad, który się sam robi i do tego jest smaczny i zdrowy jest zdecydowanie w moim guście:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie ,elegancki obiad i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń