piątek, 8 stycznia 2016

Quiche serowe z boczkiem


Dzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. 

Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :)

Składniki:
250 g mąki
15 g świeżych drożdży 
125 ml ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli

masa
200 g wędzonego boczku
3 jajka
250 ml śmietany 30%
150 g sera cheddar 
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Do miski odsypać pół szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary 26 cm ( formę najlepiej wysmarować wcześniej masłem lub wyłożyć papierem pergaminowym). Ciasto nakłuwamy widelcem 

Na ciasto układamy pokrojony w kostkę boczek i zalewamy masą - w misce trzepiemy jajka dodajemy śmietanę i starty ser, wszystko ze sobą ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Quiche pieczemy w 180 C przez 45-60 minut, aż się ładnie zarumieni.  




Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Słyszę jak mówi "zjedz mnie" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam różnego rodzaju tarty i quiche :) Rewelacyjne zdjęcia, aż chce się sięgnąć po kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdybym dodała zamiast boczku kawałki kurczaka wędzonego czy też by wyszła ;) Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 😊 można użyć spokojnie kurczaka, sądzę że będzie pysznie

      Usuń
    2. W najbliższym czasie zrobię i opiszę wrażenia smakowe ;)

      Usuń
    3. W takim razie czekam z niecierpliwością 😊

      Usuń
  4. Godzinę pieczenia? To strasznie długo. To nie pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas od 45-60 minut. Trzeba doglądać i wszystko zależy od piekarnika. U siebie piekłam 45miniut, natomiast w innym piekarniku był to czas nawet ponad 60minut. Jak to się mówi -piekarnik, piekarnikowi nie równy.

      Usuń