sobota, 16 stycznia 2016

Klops z indyka, serem feta i warzywami


Doskonała propozycja obiadowa, szczególnie na duży obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno razem z pieczywem jako kanapkę. Jest pyszny.

4 duże porcje

Składniki
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
pęczek szczypioru
100 g sera feta
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz ( nie za dużo ser feta doda nam smaku)
oliwa do skropienia

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
W dużej misce, takiej w której z łatwością będziecie mogli mieszać wrzucamy: mięso, paprykę bez nasion pokrojoną w małą kostkę, cebulę posiekaną w małą kostkę, posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się ze sobą połączyło. Następnie kroimy ser w małą kostkę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dużego klopsa i układamy go w naczyniu do zapiekania, całość skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 C przez 60 minut. 



Smacznego!


3 komentarze: