niedziela, 10 stycznia 2016

Kawowy tort bezowy z granatem



Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. 

Składniki: 
6 białek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka czubata maki ziemniaczanej 
szczypta soli

masa
125 g serka mascarpone
skórka otarta z 1 cytryny i sok
50 g cukru pudru

do dekoracji
1 duży granat 
strata gorzka czekolada (1-2 kostki)

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj


Przygotowanie: 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukier puder, jak białka ładnie zaczną błyszczeć dodajemy ocet, mąkę kakao i kawę cały czas ubijając.

Masę białkową wykładamy na dwie blachy piekarnikowe wyłożone papierem pergaminowym, tworzymy cztery placki od największego na najmniejszego. 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku termoobieg na 120 C przez 30 minut, następnie zmieszamy temperaturę na 100 C i pieczemy jeszcze 2,5 h.

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Wysuszone bezy przekładamy masą i każdą warstwę posypujemy granatem. 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetne połączenie bezy i granatu.Uwielbiam bezy chociaż czasem sprawiają kłopoty ale ten przepis muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza nie jest taka straszna do zrobienia :) Czekam z niecierpliwością na relację z degustacji

      Usuń