niedziela, 2 sierpnia 2015

Pasta pomarańczowo - imbirowa z kurczakiem i groszkiem





Dzisiaj serwuję Wam przepyszny obiad :) Przepis jest autorstwa mojej cioci którą ostatnio odwiedzałam. Zrobił na mnie ogromne wrażenie i sądzę, że smakiem zadziwi na pewno nie jedną osobę. Prosty i bardzo szybki w wykonaniu. 

Porcja 4 osoby.
Składniki:
ok 300 g makaronu
250 g piersi kurczaka
2-3 łyżeczki startego imbiru
200 g groszku (najlepiej mrożony albo świeży)
1 pomarańcza
0,5 szklanki bulionu
30 ml śmietany 30%
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ( użyłam Tureckiej)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła klarowanego

Fajne uzupełnianie znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pomarańczę sparzmy wrzątkiem i ścieramy skórkę oraz wyciśnijmy sok. Na patelni z masłem smażymy kurczaka pokrojonego w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodajemy imbir i sok z pomarańczy. Jak  sok delikatnie odparuje dodajemy gorący bulion, startą skórkę z pomarańczy i mrożony groszek. Wszystko podsmażamy i doprawiamy do smaku, jak większość wody wyparuje dodajemy śmietanę i podsmażamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. 




Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mniami ... to będzie mój nr jeden w grudniu ze względu na świeży imbir i pomarańcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, warto spróbować!
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń