Pasta pomarańczowo - imbirowa z kurczakiem i groszkiem
Dzisiaj serwuję Wam przepyszny obiad :) Przepis jest autorstwa mojej cioci którą ostatnio odwiedzałam. Zrobił na mnie ogromne wrażenie i sądzę, że smakiem zadziwi na pewno nie jedną osobę. Prosty i bardzo szybki w wykonaniu.
Porcja 4 osoby.
Składniki:
ok 300 g makaronu
250 g piersi kurczaka
2-3 łyżeczki startego imbiru
200 g groszku (najlepiej mrożony albo świeży)
1 pomarańcza
0,5 szklanki bulionu
30 ml śmietany 30%
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ( użyłam Tureckiej)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła klarowanego
Fajne uzupełnianie znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomarańczę sparzmy wrzątkiem i ścieramy skórkę oraz wyciśnijmy sok. Na patelni z masłem smażymy kurczaka pokrojonego w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodajemy imbir i sok z pomarańczy. Jak sok delikatnie odparuje dodajemy gorący bulion, startą skórkę z pomarańczy i mrożony groszek. Wszystko podsmażamy i doprawiamy do smaku, jak większość wody wyparuje dodajemy śmietanę i podsmażamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z makaronem.
Smacznego!
Mniami ... to będzie mój nr jeden w grudniu ze względu na świeży imbir i pomarańcze :)
OdpowiedzUsuńooo, warto spróbować!
OdpowiedzUsuńAngelika
brzmi smacznie
OdpowiedzUsuń