piątek, 21 sierpnia 2015

Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem






Upały trochę ustąpiły dlatego możemy powoli włączać piekarniki. Dzisiaj na obiad mamy łososia, trochę w innej formie bo z wędzonym boczkiem. Takie połączenie jest świetne, boczek fajnie się wytapia i daje dodatkowy aromat. Znowu mamy proste danie, w którym łączymy różne smaki z powodzeniem.

Składniki:
filet łososia ok 1 kg porcjujemy na 5 mniejszych plastrów 
5 plastrów wędzonego boczku
pieprz cytrynowy
sól 
szczypta papryki ostrej

Świetne uzupełnienie składniki znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Oczyszczonego i osuszonego łososia przypraw pieprzem solą i papryką, następnie ułóż po plastrze boczku. Tak przygotowanego łososia ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w temperaturze 190 C przez 25-35 minut. Łososia nie trzeba polewać dodatkowym tłuszczem, świetnie wytapia się tłuszczyk z boczku i to on nadaje świetnego aromatu.

Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz upiec w tym samym czasie :)



Smacznego!

1 komentarz: