sobota, 1 sierpnia 2015

Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem




Uwielbiam gołąbki tradycyjne, jednak dzisiaj przygotowałam coś zupełnie innego, bardzo wyrazistego. W kuchni rozlegał się tak intensywny zapach, że ściągnęłam do niej wszystkich mężczyzn z domu na pogaduchy. Każdy z chęcią degustował farsz do gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :)

Składniki:
farsz
1 średnia młoda kapusta
500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę)
40 g suszonych borowików
50 g suszonych pomidorów
200 g kaszy pęczak 
3 jajka
sól i pieprz do smaku

500 ml bulionu wołowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty z papryki chilli
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 marchewki
1 cebula
1 łyżeczka majeranku, cząbru
sól i pieprz do smaku

Ciekawe składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku. 
Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wszystko gorąca wodą, gotuj 5-10 minut. Następnie ostrożnie oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż w oddzielnym garnku na dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka. 
Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz