Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein
Bardzo słodko - ostra inspiracja obiadowa. Samo danie w sobie jest bardzo proste w wykonaniu, a składniki znajdziecie teraz w Lidlu. Taka forma podania kurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
6 pałek kurczaka
2 ząbki posiekanego czosnku
60 ml sosu sojowego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki sezamu
0,5 łyżeczki pasty z kolendry
0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być mielony)
3 łyżki miodu
chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę)
olej do woka ( do smażenia)
0,5 paczki makaronu Chow Mein
1 mała papryka czerwona
1 mała cukinia
pęczek szczypiorku
1 łyżka oleju do woka
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając. Po tym czasie dodajemy miód i sezam, dusimy bez przykrycia 15 minut.
W tym czasie kiedy dusimy kurczaka, gotujemy makaron z godnie z instrukcja podaną na opakowaniu. Ugotowany makaron płuczemy w zimnej wodzie. Paprykę i cukinie kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem.
Smacznego!
Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Wow! Wygląda obłędnie! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjestem fanem :) świetne danie, polecam!
OdpowiedzUsuńDziekuję Przemku 😉
Usuń