czwartek, 6 sierpnia 2015

Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein





Bardzo słodko - ostra inspiracja obiadowa. Samo danie w sobie jest bardzo proste w wykonaniu, a składniki znajdziecie teraz w Lidlu. Taka forma podania kurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie.  

Porcja dla 2 osób 

Składniki: 
6 pałek kurczaka
2 ząbki posiekanego czosnku
60 ml sosu sojowego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki sezamu
0,5 łyżeczki pasty z kolendry
0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być mielony)
3 łyżki miodu
chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę)
olej do woka  ( do smażenia)

0,5 paczki makaronu Chow Mein
1 mała papryka czerwona
1 mała cukinia
pęczek szczypiorku
1 łyżka oleju do woka 


Potrzebne składniki znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni  na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej  miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając. Po tym czasie dodajemy miód i sezam, dusimy bez przykrycia 15 minut. 

W tym czasie kiedy dusimy kurczaka, gotujemy makaron z godnie z instrukcja podaną na opakowaniu.  Ugotowany makaron płuczemy w zimnej wodzie. Paprykę i cukinie kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem. 



Smacznego!


Wszystkie składniki znajdziecie tutaj 


3 komentarze: