Miodowe ogórki na zimę
Nie każdy z Was wie, że mam swoją pasiekę i miodku pod dostatkiem. Jednak wiecie, że uwielbiam dodawać miód do większości potraw. Dzisiaj przygotowałam taką ogórkową sałatkę na zimę z miodkiem. Testowałam już ją w tamtym roku, ale nie miałam okazji się nią z Wami podzielić, musieliśmy wszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach.
Składniki:
ok 2 kg ogórków gruntowych
3 marchewki
kilka gałązek świeżego kopru
zalewa
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
4 łyżki miodu (użyłam spadziowego)
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie)
Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki.
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki wieczkiem do dołu.
Żeby ogórki przetrwały zimę za pasteryzujcie ok 10 minut w temperaturze ok 90 C.
Smacznego!
świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńW WOLNEJ CHWILI ZAPRASZAM DO MNIE :)
KLIK
Dziękuję i zapraszam częściej :)
UsuńBardzo ciekawe ogóreczki, takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńA pasteryzowac w piekarniku ogóreczki.
OdpowiedzUsuń