poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Miodowe ogórki na zimę






Nie każdy z Was wie, że mam swoją pasiekę i miodku pod dostatkiem. Jednak wiecie, że uwielbiam dodawać miód do większości potraw. Dzisiaj przygotowałam taką ogórkową sałatkę na zimę z miodkiem. Testowałam już ją w tamtym roku, ale nie miałam okazji się nią z Wami podzielić, musieliśmy wszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszych spiżarniach. 

Składniki:
 ok 2 kg ogórków gruntowych
3 marchewki
kilka gałązek świeżego kopru

zalewa 
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
4 łyżki miodu (użyłam spadziowego)
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie)

Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki, przekładamy nie wielką ilością marchewki. 
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy układając słoiki wieczkiem do dołu. 
Żeby ogórki przetrwały zimę za pasteryzujcie ok 10 minut w temperaturze ok 90 C.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. świetnie wyglądają :)

    W WOLNEJ CHWILI ZAPRASZAM DO MNIE :)

    KLIK

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe ogóreczki, takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń