Domowy serek mascarpone
Kochani dzisiaj robimy domowe mascarpone, jest tak proste w wykonaniu, a my z lenistwa ciągle je kupujemy gotowe. Dosyć! Taki serek jest 100% lepszy i nie trzeba za dużo się napracować, no i nie zapomnijmy o zaoszczędzeniu pieniędzy. Ja śmietanę kupuję na bazarku, dzięki Bogu takie eco bazarki powstają nawet w mniejszych miejscowościach, w Warszawie na pewno każdy ma swój ulubiony taki bazarek:) Teraz produkty od rolników są w modzie i bardzo mnie to cieszy, bo i oni są szczęśliwsi a my zdrowsi.
Taki serek możecie użyć do deseru, tostów z dżemem, różnych past, .... albo z czym tam go lubicie jeść
Składniki:
2 szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Do średniego rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu, używając termometru sprawdzamy temperaturę. Śmietanę gotujemy do momentu otrzymania 87 C, następnie dodajemy cytrynę. Pilnując ciągle temperatury mieszamy, dzięki cytrynie śmietana zacznie nam gęstnieć. Nie bójcie się ona się nie zważy :) gotujemy tak jeszcze ok 10 minut. Wszystko ściągamy z ognia i czekamy aż wystygnie i osiągnie temperaturę pokojową. Do miseczki wkładamy sitko, wyłożone gazą albo jak nie macie to świetnie się sprawdza filtr do kawy, wlewamy naszą śmietanę i odstawiamy do lodówki na 8 h najlepiej na całą noc. Następnie z gazy wyciągamy serek, który możemy spokojnie przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 7 dni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz