Mule w białym winie na ostro
Kochani w tak upalne dni jedzmy coś lekkiego i pijmy dużo wody. Powiem szczerze, że kocham gotować ale ten upał trochę mnie spowalnia, szczególnie w kuchni przy piekarniku. W domu + 36 C i brak klimatyzacji - szaleństwo. Dlatego moja propozycja obiadowa zajmuje tylko 10 minut i jest na prawdę pycha :)
Składniki:
2 łyżki masła
1 kg świeżych muli
4 ząbki czosnku
3 małe szalotki
1 papryczka chilli
300 ml białego słodkiego wina
pęczek świeżej pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przydatne składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Mule należy dobrze umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Otwarte muszlę należy delikatnie obstukać, np o blat stołu - jeżeli się nie zamkną należy je wyrzucić, wyrzucić również trzeba muszle uszkodzone.
W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekany czosnek oraz dymkę. Następnie dodajemy posiekane chilli i po ok 1 minucie dodajemy wino, wszystko delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy kilka minut. Dodajemy mule i garnek przykrywamy. Mule gotujemy ok 6-8 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem aby mule się przemieszały. Na sam koniec dodajemy świeżą posiekaną pietruszkę i wszystko potrząsamy. Mule idealnie smakują ze świeżą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie.
Smacznego!
Po krewetkach mule zajmują drugie miejsce na mojej liście owoców morza. Uwielbiam ten przepis chętnie bym wyjął ten garnuszek pełen muli z tego zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńMule nie każdemu przypadają do gustu, natomiast w wersji pikantnej są wyjątkowo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jednak jak już ktoś je pokocha to różne wersje przypadną mu do gustu.
UsuńJa osobiście mule uwielbiam, jednak przeglądając kilka stron www dopiero teraz trafiłem na przepis gdzie mule przyrządzamy na ostro. Jestem fanem ostrych smaków więc z pewnością sprawdzę ten przepis, za który serdecznie dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję że smakowało. Pozdrawiam :)
Usuń