Wątróbka drobiowa na winie z jabłuszkiem
Porcja dla 4 osób
Składniki:
500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
100 ml czerwonego wina
2 jabłka
1 duża czerwona cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Fajne składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wątróbkę, podsmażamy na maśle na koniec ją delikatnie doprawiając. Następnie wyciągamy ja na talerz i na tym samym tłuszczyku podsmażamy posiekaną w piórka cebulę i jabłko pokrojone w ósemki. Dodajemy wino i wszystko ładnie dusimy ok 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy usmażoną wcześniej wątróbkę. Wszystko jeszcze trochę obsmażamy aby smaki ładnie się przegryzły ok 5 minut.
Smacznego!
Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie potrawy bez wina, to później możemy podać coś własnego do spróbowania, bo wiele osób tworzy swoje nalewki w domu. Do tego między innymi potrzebne będą drożdże gorzelnicze , więc szukajcie takich w ofercie różnych sklepów i twórzcie coś swojego.
OdpowiedzUsuń