wtorek, 25 sierpnia 2015

Wątróbka drobiowa na winie z jabłuszkiem

Nie każdy lubi podroby, jednak po takim obiedzie mam nadzieję, że je polubicie. Osobiście uwielbiam wątróbkę, praktycznie każdą. Ta wersja jest bardzo prosta i w tej prostocie jest jej sukces. Nie będę się rozpisywała i zachęcała bo wiem, że jak ktoś nie chce spróbować to nie spróbuje jednak Ci co wiedzą, że jest pycha to na pewno się skuszą.

Porcja dla 4 osób

Składniki:
500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
100 ml czerwonego wina
2 jabłka
1 duża czerwona cebula
1 łyżka masła 
sól i pieprz do smaku

Fajne składniki znajdziecie tutaj


Przygotowanie: 
Wątróbkę, podsmażamy na maśle na koniec ją delikatnie doprawiając. Następnie wyciągamy ja na talerz i na tym samym tłuszczyku podsmażamy posiekaną w piórka cebulę i jabłko pokrojone w ósemki. Dodajemy wino i wszystko ładnie dusimy ok 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy usmażoną wcześniej wątróbkę. Wszystko jeszcze trochę obsmażamy aby smaki ładnie się przegryzły ok 5 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz