Suflet z wędzonym łososiem
Dzisiaj suflety z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone. Uważam, że to bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną kolację dla dwojga.
U mnie ubiegłym roku właśnie takie suflety pojawiły się na wigilijnym stole i na 100% powtórzymy je w tym roku. To już czas na szukanie inspiracji świątecznych, może Was skuszą moje :)
6 porcji
Składniki:
200 g masła
13 g mąki
150 ml mleka
42 g serka mascarpone
2 łyżeczki świeżego kopru
2 jajka
80 g wędzonego łososia
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania kokilek
do dekoracji łosoś, serek mascarpone i koper
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy masło, mleko i mąkę, jak masa zacznie delikatnie gęstnieć dodajemy koper i serek, cały czas mieszają. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna masę. Do pozostałej masy dodajemy żółtka i łososia. Do gotowej masy dodajemy białka i wszystko delikatnie mieszamy.
Wysmarowanie kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego, które wypełniamy wodą, tak aby kokilki były zanurzone do połowy i wypełniamy kokilki masą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok 15 minut, aż suflety ładnie wyrosną i się złociście zarumienią .
Smacznego!
Uwielbiam suflety a szczególnie te z łososiem ;) Twoje wyglądają bardzo apetycznie i na pewno wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało 😉 czekam na informację zwrotną
Usuń