środa, 25 listopada 2015

Suflet z wędzonym łososiem



Dzisiaj suflety z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone. Uważam, że to bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną kolację dla dwojga. 


U mnie ubiegłym roku właśnie takie suflety pojawiły się na wigilijnym stole i na 100% powtórzymy je w tym roku. To już czas na szukanie inspiracji świątecznych, może Was skuszą moje :) 

6 porcji
Składniki: 
200 g masła
13 g mąki
150 ml mleka
42 g serka mascarpone
2 łyżeczki świeżego kopru
2 jajka
80 g wędzonego łososia
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania kokilek

do dekoracji łosoś, serek mascarpone i koper 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy masło, mleko i mąkę, jak masa zacznie delikatnie gęstnieć dodajemy koper i serek, cały czas mieszają. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna masę. Do pozostałej masy dodajemy żółtka i łososia. Do gotowej masy dodajemy białka i wszystko delikatnie mieszamy.

Wysmarowanie kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego, które wypełniamy wodą, tak aby kokilki były zanurzone do połowy i wypełniamy kokilki masą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok 15 minut, aż suflety ładnie wyrosną i się złociście zarumienią . 


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam suflety a szczególnie te z łososiem ;) Twoje wyglądają bardzo apetycznie i na pewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało 😉 czekam na informację zwrotną

      Usuń