niedziela, 22 listopada 2015

Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki

Wszystkim chyba udziela się magia nadchodzących Świąt. Reklamy i centra handlowe już nam serwują prezenty i choinki. Dlatego i my zaczynamy wypieki domowych pierniczków. Przyłączycie się? 

Składniki:
250 g miodu
250 g cukru
100 g masła
20 g przyprawy do piernika
600 g mąki
2 duże jajka
1 łyżeczka płaska sody
3 łyżki kakao

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło z miodem i zagniatamy ciasto. Całe ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce. 

Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy kształty foremkami. 
Pieczemy  w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią. 

Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :) 




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy te pierniki muszą "leżakować" czy można je jeść od razu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy od razu wcinać :) a żeby były cały czas chrupiące to najlepiej przetrzymywać je w puszcze :)

      Usuń