Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki
Wszystkim chyba udziela się magia nadchodzących Świąt. Reklamy i centra handlowe już nam serwują prezenty i choinki. Dlatego i my zaczynamy wypieki domowych pierniczków. Przyłączycie się?
Składniki:
250 g miodu
250 g cukru
100 g masła
20 g przyprawy do piernika
600 g mąki
2 duże jajka
1 łyżeczka płaska sody
3 łyżki kakao
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło z miodem i zagniatamy ciasto. Całe ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy kształty foremkami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią.
Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :)
Smacznego!
Czy te pierniki muszą "leżakować" czy można je jeść od razu?
OdpowiedzUsuńMożemy od razu wcinać :) a żeby były cały czas chrupiące to najlepiej przetrzymywać je w puszcze :)
Usuń