Czekoladowy pudding ryżowy
Kochani dzisiaj pudding czekoladowy z ryżem, na pewno każdy jadł ryż ze śmietana i cynamonem na deser, kiedyś to był rarytas jednak często sięgamy po niego, dlatego postanowiłam przygotować deser ryżowy ale bardzo czekoladowy. Nie chcę się chwalić czy coś, ale to chyba jeden z lepszych deserów jakie ostatnio przygotowałam i w dodatku jest tak prosty. Po przygotowaniu cały garnek zniknął w mgnieniu oka, takim tempem, że ledwo zrobiłam zdjęcie heheh.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
2,5 szklanki mleka
2 płaskie łyżki masła
1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie.
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym rondlu roztapiamy masło i dosypujemy ryż, smażymy ok 2-3 minut, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając, jak ryż wchłonie mleko dodajemy pozostałe i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Jak ryż zacznie uzyskiwać konsystencję puddingu dodajemy cukier i czekoladę, intensywnie mieszając do osiągnięcia idealnej konsystencji. Nakładamy do miseczek i dekorujemy owocami.
Całkowity czas przygotowania to ok 35 minut.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńMiałam taką cichą nadzieję 😊
UsuńIdealny <3 Uwielbiam puddingi ryżowe! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/