piątek, 27 listopada 2015

Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem


Dzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło.

Składniki: 
1,5 kg jabłek umytych
1 cytryna
4 laski cynamonu
miód do osłodzenia 
3 l wody

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą cytrynę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 h. Jak kompot lekko przestygnie ok 30 C dopiero dodajemy miód, którym osładzamy do smaku. Należ pamiętać aby miodu nie dodawać do gorącej wody gdyż straci wszystkie potrzebne nam wartości. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz