Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem
Dzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło.
Składniki:
1,5 kg jabłek umytych
1 cytryna
4 laski cynamonu
miód do osłodzenia
3 l wody
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą cytrynę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 h. Jak kompot lekko przestygnie ok 30 C dopiero dodajemy miód, którym osładzamy do smaku. Należ pamiętać aby miodu nie dodawać do gorącej wody gdyż straci wszystkie potrzebne nam wartości.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz