czwartek, 26 listopada 2015

Konkurs Andrzejkowy!



Andrzejki to wieczór wróżb i szalonej zabawy. Bawimy się w domach, klubach lub na eleganckich balach. Możemy zaprezentować się z jak najlepszej strony kulinarnej jeżeli jesteśmy organizatorami. Dlatego mamy dla Was świetny konkurs ufundowany przez Brześć. Do wygrania zestaw produktów cukierniczych o łącznej wartości 100 zł, który na pewno osłodzi Waszą imprezę. 

Zadanie jest bardzo proste wystarczy napisać w komentarzu Waszą ulubioną słodką przekąskę Andrzejkową. 

Moja propozycja na zabawę andrzejkową to owocowe tiramisu 

Konkurs trwa do 30.11.2015r. do godziny 23.59 wyniki opublikuję 02.12.2015r. 

Zwycięzca będzie proszony o kontakt i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com



Bardzo proszę o podpisanie się :) jeżeli piszesz komentarz anonimowy to proszę o podanie adresu email w komentarzu.


Nagroda zostanie wysłana w terminie 14 dni od daty ogłoszenia wyników tylko na terenie Polski. 




Czekam na Wasze Andrzejkowe przekąski :)

24 komentarze:

  1. Dwukolorowy mus z mascarpone w kieliszku z ziarnami granatu

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelowe owieczki z ryżu preparowanego - świetnie umilają każdą imprezę u mnie w domu, z pewnością zrobią także furorę w nadchodzące Andrzejki! I właśnie mam zamiar je zrobić :) Zdjęcie przesyłam na maila :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Monika Kilińska
    monikakilinska@hotmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja swoim gościom zaproponowałabym Profiterolki czyli mini ptysie z kremem adwokatowym - żeby było słodko ale i % (w końcu to Andrzejki ;)

    SKŁADNIKI:
    Ciasto parzone: (na 2 duże blachy piekarnikowe)
    1 szkl wody
    125 g masłą
    1 szkl mąki pszennej
    4 jajka
    mała szczypta soli

    Krem adwokatowy:
    500 ml śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy
    1 serek mascarpone (250g)
    200 g cukru pudru
    150 ml adwokatu

    1. W garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę mąkę i mieszać aż składniki się połączą i całość będzie odchodziła od garnka (powstanie taki wielki "kluch"), uważając by całość się nie przypaliła. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    2. Gdy ciasto wystygnie, wbijać po jednym jajku i miksować mikserem.
    3. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia kółeczka o wielkości ok 2,5-3 cm (można to zrobić również zwykłą łyżką wykładając porcje ciasta na papier). Piec 25-30 min w 200*C. Wystudzić.
    4. W tym czasie przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników.
    5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem. Odstawić do lodówki.

    Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową.

    Zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  4. Rumowe kulki- afrodyzjaki
    Rumowe kuleczki, afrodyzjaki są pełne czekolady, migdałów i alkoholu, smakują wyśmienicie i rozpływają się w ustach:)
    Składniki
    250 ml słodkiej śmietanki 30 %
    700 g kuwertury czekoladowej (lub 300 g zwykłej czekolady mlecznej + 400 g kuwertury )
    5 kieliszków po 25 ml rumu brązowego wysokoprocentowego
    200 g posiekanych migdałów
    160 g posypki czekoladowej

    Sposób przygotowania
    1.Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę i szybko mieszać do rozpuszczenia na jednolitą konsystencję.
    2.Do masy czekoladowej dodać rum dokładnie wymieszać.
    3.Następnie dodać migdały i pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie sztywnieć formować kulki i obtaczać w posypce czekoladowej. Gotowe kulki wstawić do lodówki na około 2 godziny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja propozycja na słodką przystawkę andrzejkową to oczywiście słodkie i kruche CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ! w taki dzień na pewno nie powinno ich zabraknąć w imprezowym menu! :) (aleksandraszuper@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moją ulubioną przekąską na Andrzejki są rurki z kremem własnoręcznie robione :) Najpierw kruche ciasto a potem wspaniały krem :) jest to fajna i mała przekąska :) jak to się mówi "na raz do buzi" :D

    Pozdrawiam

    http://kamira90.blogspot.com/search/label/rurki
    Kamira1990@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędne i niebanalne. pyszne!

    rogale z dżemem z.boczkowym
    Jak to jest zrobione?
    CIASTO DROŻDŻOWE
    300 g mąki pszennej /około/
    2 łyżki oleju
    1 jajo
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    25 g świeżych drożdży
    0,5 łyżeczki pieprzu
    letnia woda
    DŻEM
    500 g wędzonego chudego boczku
    1 duża cebula
    3 łyżki syropu klonowego
    150 ml mocnej kawy
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżka balsamico
    2 łyżki musztardy Dijon
    3 łyżki powideł śliwkowych
    2 świeże chili
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki cukru brązowego
    200 ml nalewki z Portera
    3-4 suszone pomidory z zalewy
    przyprawy: imbir, cynamon, kumin, pieprz kajeński, sos sojowy, wędzona papryka ostra, pieprz, sól
    DODATKOWO
    jajo
    mleko
    ser żółty
    mak
    DO PODANIA
    sos barbecue
    PRZYGOTOWANIE DŻEMU
    Zaparzam kawę i studzę. Jak wystygnie, łączę ją z alkoholem.
    Boczek kroję w kostkę. Smażę na odrobinie oliwy do zezłocenia. Przekładam do miski.
    Cebulę siekam w kostkę, wrzucam na patelnię po boczku i dolewam trochę oliwy. Smażę do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję.
    Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam chwilę i wrzucam boczek. Smażę 2-3 minuty /żeby boczek się zagrzał/.
    Zalewam wszystko alkoholem kawowym i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika, dodaję przyprawy i wszystkie pozostałe składniki. Duszę do zgęstnienia i odparowania płynu /około 30-40 minut/.
    Odkładam do przestudzenia.
    Jak dżem wystygnie – mielę go w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
    PRZYGOTOWANIE ROGALI
    Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłej wody przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
    Mąkę przesiewam i łączę z olejem, przyprawami i rozkłóconym jajem. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
    Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub wodę. Wyrabiam 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
    Odkładam pod przykrycie na 1 godzinę.
    Po około godzinie ciasto rozwałkowuję na koło /jak na pizzę/. Taki placek dzielę na 8 trójkątów i każdy smaruję porcją przestudzonego dżemu. Zawijam rogal od szerokiej części do dzióbka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam na około 30 minut.
    Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
    Kiedy rogale są na blasze, rozkłócam jajo z mlekiem i przed włożeniem do piekarnika smaruję każdy dwukrotnie. Posypuję makiem.
    Piekę 15 minut. Na każdym rogalu układam kawałek sera żółtego /wąski pasek/ i zapiekam jeszcze chwilę.
    Podaję cieplutkie. Z domowym sosem barbecue.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chińskie ciastka z wróżbą

    Doskonałe na Andrzejki, zaskoczą każdego! Polecam ;)

    Składniki: (na około 50 sztuk)

    Ciasto:
    300 g mąki pszennej+ trochę do podsypywania
    100 g cukru
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Dodatkowo:
    około 50 sztuk orzechów, np. laskowych
    cukier puder do oprószenia

    Przygotowanie:
    Mąkę, jajka, cukier, sól, olej i aromat przełożyć do miski i dobrze zagnieść, do otrzymania dość twardego ciasta. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na środku każdego umieścić orzech i złożoną karteczkę z wróżbą. Koła zlepić jak na pierogi. Następnie wywinąć w odwrotną stronę niż sklejenia. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec e 180 st.C przez 15-20 minut (jeśli chcemy, by ciastka ładnie się zarumieniły, to przed pieczeniem wystarczy wysmarować je rozkłóconym białkiem jajka). Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja propozycja andrzejkowa to trufle a la śliwki w czekoladzie!

    Składniki na 14-15 trufli:
    100g daktyli
    100g suszonych, wędzonych śliwek
    150g płatków owsianych
    50g otrębów żytnich lub pszennych
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
    Kakao naturalne do obtoczenia

    Przygotowanie:
    Daktyle zalewamy woda na godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Z daktyli odlewamy wodę. Dodajemy roztopioną czekolade, śliwki, otręby i płatki owsiane. Calość blenderujemy. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 4h.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciastka owsiane z orzechami, marcepanem i anyżem .
    Te ciasteczka owsiane mają charakterystyczny smak anyżu i lekki orzechowy posmak. Są oblane mleczną czekoladą, posypane prażonymi migdałami. Kochamy te ciasteczka. Mam nadzieję, że i Tobie posmakują !
    Składniki:
    175 g płatków owsianych
    3 łyżki mąki
    1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g drobno pokrojonego marcepanu
    100 g miękkiego masła
    1 jajko
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka zmielonego anyżu
    Do dekoracji :
    150 g mlecznej drobno pokrojonej czekolady
    2 łyżki posiekanych,prażonych migdałów
    Przygotowanie:
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni , blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni spraż płatki owsiane, aż będą rumiane, ostudź je i wrzuć do miski. Do miski dodaj pozostałe składniki i delikatnie mieszaj. Z otrzymanej masy uformuj małe kuleczki na blaszce i piec 10-15 minut, aż się zarumienią. Gdy kuleczki będą stygnąć w tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ostygnięte kulki polej czekoladą i posyp migdałami.
    Smacznego Julita !
    julita_skrocka@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. My z córeczkami zrobiłyśmy słodkie jeżyki na nasze wspólne domowe Andrzejki oto przepis i zdjecie
    1. Ciasto: Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodawać jajka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie palcami uformować wydłużony pyszczek jeżyka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. 2. Czekoladę rozpuścić w mleku, pozostawić do zgęstnienia. Słonecznik uprażyć na patelni. Za pomocą pędzelka rozsmarować czekoladę na ciastkach (do połowy) i posypujemy je słonecznikiem. Wykałaczką malujemy nosek i oczka. Tak przygotowane jeżyki odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego! zdjecie wysłaląm na e mail ELŻBIETA SOBONIAK MOLIŃSKA

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosty i szybki przepis na CZEKOLADOWE PRALINKI KUKURYDZIANE:

    Potrzebne będzie kostka masła(okolo 200 g) , 1 szklanka i 3 łyżki cukru pudru,300 g płatków kukurydzianych, 8 łyżek kakao i 8 łyżek lejącego się miodu



    W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, miodem i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu aż składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy przygotowaną masę do papierowych kokilek(takie jenorazowe jak do muffinek) lub na folię aluminiową. Odstawiamy do zastygnięcia. Do pralinek można dodać też musli, rodzynki, orzechy. Fajnym pomysłem na andzejki jest zawinięcie w folie aluminiową karteczek z wrózbami i włożenie w ciasteczka. Trochę inny sposób na ciasteczka z wróżbą ;)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Moją propozycją jest szybka tarta z bananami i czekoladą. Pokrojona na kawałeczki, zawsze szybko znika ze stołu ! :) A wykonanie jest bardzo proste. Banany obieramy i kroimy wzdłuż, skrapiamy je lekko sokiem z cytryny. Przygotowujemy wąski prostokąt ciasta francuskiego, smarujemy go nutellą, zostawiając ok 1cm marginesu z każdej strony. Następnie układamy przecięte banany (ja na ogół przecinam je jeszcze na pół) środkiem do dołu i zawijamy brzegi ciasta tak, aby lekko zachodziły na banany. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy je w 180st C ok 25 -30 min.Ostudzone ciasto kroimy na paseczki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Roladki z bagietki

    Składniki:
    1 bagietka,
    20 dag twarożku kanapkowego,
    4 liście sałaty masłowej,
    10 dag szynki,
    10 dag żółtego sera,
    ¼ papryki czerwonej,
    4 ogórki konserwowe,
    ząbek czosnku,
    1 łyżka ziół prowansalskich,
    sól, pieprz,
    folia aluminiowa,
    wykałaczki.
    Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami.
    Barbara Wiśniewska barwis1984@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Na andrzejkową zabawę proponuję WĄTRÓBKĘ. Robiłam kilka razy ją dla moich gości i za każdym razem kiedy usłyszeli nazwę tych kosteczek byli bardzo zdziwieni :) Nie wiem skąd wzięła się nazwa, przepis mam od swojej babci, także jest bardzo stary i równocześnie bardzo pyszny ! :)

    Składniki na ciasto :
    - 400 g mąki
    - 2 jajka
    - 3 łyżki miodu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 i 1/2 szkl cukru
    - 1 szkl mleka

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy resztę składników i jeszcze miksujemy przez ok 2 minuty do całkowitego połączenia się składników. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy ciasto w 180st C do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i kroimy je w kostkę ok 2x2cm.

    Robimy polewę :
    - 1 kostka masła
    - 4 łyżki kakao
    - 6 łyżek mleka
    - 1 szkl cukru

    Masło rozpuszczamy i dodajemy cukier, a kiedy będzie już rozpuszczony dodajemy mleko oraz kakao. Mieszamy i studzimy. W chłodnej polewie maczamy nasze kosteczki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych tak, aby były nimi dokładnie obtoczone. Odkładamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.

    karolina.charko@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Moją ulubioną słodką przekąską Andrzejkową są szybkie i proste w przygotowaniu trufle czekoladowe. Podczas spotkań z przyjaciółmi zależy mi na tym, aby spędzać ten czas z nimi, dlatego trufle przygotowuję wcześniej - są idealne na drugi dzień.

    Składniki:

    60g miękkiego masła (83%)
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka ze świeżych jaj wiejskich
    50 ml śmietanki kremówki
    350g startej ciemnej czekolady
    1 łyżeczka domowej esencji waniliowej (można użyć sklepowego zamiennika)
    3 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki posiekanych orzechów laskowych

    Przygotowanie:

    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
    Śmietanę zagotowujemy i natychmiast zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy do niej esencję waniliową.
    Śmietanę dodajemy do utartego masła, wsypujemy startą czekoladę.
    Całość mieszamy bardzo dokładnie, aż do powstania gładkiej masy.
    Mieszankę pozostawiamy do wystudzenia na ok. 2-3 godziny.
    Formujemy kulki wielkości włoskiego (najłatwiej wychodzą, jeśli ręce zwilżymy zimną wodą).
    Kuleczki obtaczamy w kakao/orzechach/wiórkach.
    Schładzamy w lodówce i serwujemy.

    Smacznego.

    lalith@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  18. Rafaello
    - 3 paczki wiórek kokosowych (razem 300g)
    - 2 żółtka
    - 1 jajko
    - 1 łyżka masła
    - 3/4 szkl cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy

    Dodatkowo będą nam potrzebne 2 kwadratowe suche wafle, z których wycinamy kieliszkiem kółeczka oraz orzechy (u mnie najczęściej migdały)

    Wszystkie powyższe składniki ze sobą łączymy i wyrabiamy jednolitą masę. na kółeczku kładziemy orzeszka, małą łyżeczką nabieramy masę i formujemy górkę na kółku z wafla, tak aby powstały ładne ciasteczka. Zapiekamy na złoty kolor.

    Pyszne i szybko znikają z talerzy ! :)

    truskawka1879@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Recepturę mam ciekawą
    Na nieziemskie brownie z kawą!
    Cukier biały i brązowy -
    Odmierz równo dwie połowy,
    Dodaj mąkę, sól, kakao
    Zmieszaj razem z cukrem śmiało.
    Starta gorzka czekolada
    Do miseczki sama wpada.
    Kawa, masło, kąpiel wodna,
    Wnet mieszanka będzie zgodna.
    Wlej ją do składników sypkich,
    Brownie jest z gatunku szybkich!
    Dodaj jajka. Ale heca!
    Koniec pracy! Fik do pieca!
    Teraz chwila, aż się schłodzi,
    Bo gorące Ci zaszkodzi!
    Kiedy czas konsumpcji będzie,
    Ach! i Och! usłyszysz wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciastka migdałowe

    100g płatków migdałowych
    200g cukru
    150ml śmietanki kiremówki
    20ml rumu
    3 łyżki masła
    50g rodzynek

    Płatki prażymy na suchej patelni. Cukier, śmietankę, masło i rum podgrzewamy na średnim ogniu i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i połowę uprażonych płatków, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by lekko stężało. Masę wylewamy na płaską blachę, posypujemy płatkami migdałowymi. Kiedy masa stężeje kroimy w prostokąty lub łamiemy. Trzymać w chłodnym miejscu.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. niestety ale wychodzi mi error jak wchodez w wyniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyniki konkursu są na stronie głównej oraz znajdzie je Pani w zakładce konkursy -> wyniki

      Usuń