Czekoladowy pudding ryżowy



Kochani dzisiaj pudding czekoladowy z ryżem, na pewno każdy jadł ryż ze śmietana i cynamonem na deser, kiedyś to był rarytas jednak często sięgamy po niego, dlatego postanowiłam przygotować deser ryżowy  ale bardzo czekoladowy. Nie chcę się chwalić czy coś, ale to chyba jeden z lepszych deserów jakie ostatnio przygotowałam i w dodatku jest tak prosty. Po przygotowaniu cały garnek zniknął w mgnieniu oka, takim tempem, że ledwo zrobiłam zdjęcie heheh. 



Porcja dla 4 osób

Składniki: 
2,5 szklanki mleka 
2 płaskie łyżki masła
1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie.

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
Mleko podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym rondlu roztapiamy masło i dosypujemy ryż, smażymy ok 2-3 minut, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając, jak ryż wchłonie mleko dodajemy pozostałe i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Jak ryż zacznie uzyskiwać konsystencję puddingu dodajemy cukier i czekoladę, intensywnie mieszając do osiągnięcia idealnej konsystencji. Nakładamy do miseczek i dekorujemy owocami. 
Całkowity czas przygotowania to ok 35 minut. 



Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty