wtorek, 13 stycznia 2015

Tradycyjne domowe pączki karnawałowe





Och karnawał w pełni więc tłusto, słodko, syto i zabawnie :) a u nas dzisiaj pączusie puszyste. Są tak mięciutkie, że można je jeść bez końca. Polecam, szczególnie, że baza jest wręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok. 

Porcja 20 pączków

Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 łyżki oleju
2 żółtka
szczypta soli
1 kieliszek rumu 

tradycyjnie marmolada ok 100 g
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem.



Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam sama pączków, ale bardzo chciałabym się nauczyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest najprostszy przepis jaki znam, a pączki są mięciutkie i zjada je się zdecydowanie w większej ilości niż sklepowe. Polecam :)

      Usuń
  2. świetne pączuszki ja zawsze nadziewam po usmażeniu wtedy są bardziej puszyste

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś apetytu na pączusie :D Mniam, wyglądają bardzo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Może się skuszę w tym roku na własne pączki, do tej pory robiłam tylko z serka :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będzie ok, jak zamiast marmolady dam tyżeczkę masy toffi? Albo kostkę czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) To ciasto na pączki jest świetną bazą, a nadzienie jakie kto lubi, czekolada czy toffi również świetnie się nada. Ja często robię same pączki, a potem nadziewam szprycą dowolnym nadzianiem i tez jest pysznie.

      Usuń
  6. Chciałabym użyć suchych drożdży/ dobry pomysł? I ile dać hmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można 😊 2 łyżeczki to ok 25g świeżych drożdży więc musisz użyć ok 3,5 łyżeczki suchych drożdży. Pozdrawiam

      Usuń