Pomarańczowy chleb
Kochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima i tak w kółko. Pytanie kiedy to już się skończy? Jeżeli ktoś z Was też tego nie lubi tak jak ja, to polecam coś słodkiego, do tego kubek ciepłego mleka i dobry film :)
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
starta skórka z 2 pomarańczy
świeży sok z 2 pomarańczy ok 1/4 szklanki
50 g masła
2 jajka
1 szklanka mleka
200 g mieszanki keksowej
Kochani idealne dodatki do naszego chleba możecie znaleźć w różnych sklepach pamiętajcie o promocjach :)
Kochani idealne dodatki do naszego chleba możecie znaleźć w różnych sklepach pamiętajcie o promocjach :)
Przygotowanie:
Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem.
Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem.
Świetny chlebek, pysznie wygląda i jest tak bogato nadziany :-)
OdpowiedzUsuńTaki domowy chleb musi być przepyszny, a nadzieje takie, że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń