poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pomarańczowy chleb




Kochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima i tak w kółko. Pytanie kiedy to już się skończy? Jeżeli ktoś z Was też tego nie lubi tak jak ja, to polecam coś słodkiego, do tego kubek ciepłego mleka i dobry film :)

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
starta skórka z 2 pomarańczy
świeży sok z 2 pomarańczy ok 1/4 szklanki
50 g masła
2 jajka
1 szklanka mleka
200 g mieszanki keksowej 

Kochani idealne dodatki do naszego chleba możecie znaleźć w różnych sklepach pamiętajcie o promocjach  :) 

Przygotowanie: 
Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem. 




Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-50 minut, sprawdzając wykałaczką czy jest upieczone :)




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny chlebek, pysznie wygląda i jest tak bogato nadziany :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki domowy chleb musi być przepyszny, a nadzieje takie, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń