poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kokosanki z dzieciństwa



Nie wiem ilu z Was pamięta smak kokosanek? Mnie ostatnio zbiera na wspomnienia. Przez ten świąteczny okres, całą rodziną wspominaliśmy smaki z dzieciństwa. Z moim rodzeństwem wróciliśmy do szkolnych lat i przypomnieliśmy sobie jak nasza mama zawsze na szkolne imprezy robiła nam kokosanki. Moi koledzy i koleżanki byli nimi zachwyceni, mam nadzieję że przypomnę Wam ten smak albo przedstawię coś nowego :) 

Porcja: ok 30 kokosanek

Składniki: 
ciasto
1 jajko
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa
200 g masła
4 łyżki wody
1 szklanka cukru
4 łyżki kakaa

250 g wiórek kokosowych

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
ciasto
Mikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół, aż ładnie się zarumieni.

Cioto studzimy i tniemy na prostokąty  ok 1 x 1 cm szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)

polewa
Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.


Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce. 

Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe. 



Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Są zachwalane na wielu blogach, ale nie pamiętam ich z dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, i jeszcze raz pycha. uwielbiam kokos i takie ciasteczka chętnie bym schrupała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. i weź tu schudnij po świętach xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ubustwiam. Ja robie na leniwca.. Biszkopt, polewa i duuuuuzo kokosa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam jak mamy przyrządzały nam takie pyszności na podstawówkowe bale :D :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja bardzo miło wspominam te bale :)

      Usuń