Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu
Dzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło i zaniepokoiło, w sumie jak ja byłam mała to kogel - mogel jadło się prawie codziennie na różne sposoby, jak on się urodził to w sklepach było tyle ciekawych słodyczy, że nikt nawet nie pomyślał o koglu - moglu :( Dlatego szybciutko rozbiłam żółtka do szklanki z cukrem i cytryną i kręciliśmy. Trochę sobie porozmawialiśmy i było bardzo zabawnie. Następną wersją była wersja z kakaem, a teraz zapiekana i tą musicie spróbować koniecznie :) W taki sposób mój brat poznał moje smaki z dzieciństwa i tez mu smakują.
Porcja na 2 mini tarty
Składniki:
1 jabłko
10 posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki rodzynek
4 żółtka
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłko umyj, obierz i pokrój na małą kostkę, podziel na pół i wyłóż dno mini tart, następnie posyp po jednej łyżce rodzynek do każdej i orzechami laskowymi. Złotka ucieraj z cukrem na puszystą pianę, cały czas ucierając dodaj sok z cytryny. Puszystym koglem - moglem zalej tarty.
Pieczemy w 180 C przez ok 10 minut. Wystające orzechy mogą ściemnieć, ale nie przejmujcie się i tak smakują rewelacyjnie :)
Smacznego!
Pyszne!!!
OdpowiedzUsuńMusi być pyyycha :D
OdpowiedzUsuńO proszę jaki ciekawy sposób na zapiekankę :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) bardzo ciekawy i nie wymaga dużo pracy. Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :) : http://passionatanyprice.blogspot.com/
Robilam takowe truskawki, ale jablka tez wygladaja ciekawie!
OdpowiedzUsuń:)
Czy z truskawkami zmieniałaś coś w przepisie? Tylko świeże czy mrożone też mogą być?
UsuńUwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńcudowny deser!
OdpowiedzUsuń