piątek, 2 stycznia 2015

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami





Kochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. 

Porcja na 6-8 osób

Składniki:
500 g makaronu lasagne
250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
150 g świeżego szpinaku (może być mrożony )
150 g pieczarek
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
15 g świeżej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 papryczka chili 
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) 



sos beszamelowy:

500 ml mleka

100 g masła

1/3 szklanki mąki pszennej
sól

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.

Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy i doprawiamy sola i pieprzem.

Sos beszamelowy przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje.


W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego.

Czas pieczenia:
Pieczemy w 180 C,  przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół aby beszamel nie przypalił się.  






Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak, dlatego robiłam bardzo podobną lasagne, tyle, że całkowicie w wersji wegetariańskiej czyli szpinak, pieczarki, cebula. Ale połączenie mięsa i warzyw brzmi jeszcze lepiej więc... Wypróbuję na pewno :D
    Pozdrawiam,
    A.

    http://still-changeable.blogspot.com - będzie mi miło jeśli zajrzysz, chociaż to nie jest kulinarny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm... i już wiem co zrobić na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makarony uwielbiam a taka zapiekanke zjadlabym z przyjemnoscia.

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron pod gotować czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze układam surowy 😉 jest dużo sosu, także podczas pieczenia robi się mięciutki

      Usuń