wtorek, 20 stycznia 2015

Czekoladowy migdałowiec bez mąki



Ponieważ miało być fit to nie ma mąki, jednak bez czekolady nie było by takie fajne hehe. Hmm ciasto wyszło obłędnie, do kawy idealne i nie za słodkie - pycha. Kto z Was nie lubi czekolady? To pytanie jest bardzo często zadawane, a większość ją kocha lecz nie może jej jeść za dużo, bo idzie w boczki. Ja tez się bronię rękami i nogami jednak, tłumaczę sobie, że wszystkich przyjemności nie można nam zabrać, a jeden kawałek to nie zbrodnia.  Wieczorem godzinka ćwiczeń i jest nam wybaczone :)

Składniki: 
ciasto
100 g miękkiego masła promocje 
120 g cukru trzcinowego
4 jajka promocje 
100 g gorzkiej czekolady
130 g mielonych migdałów
40 g bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

polewa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
1 łyżeczka masła
10 g posiekanych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy powoli dodajemy ubite białka i rozpuszczoną czekoladę, wszystko cały czas ucieramy. Dodajemy mielone migdały, proszek do pieczenia u bułkę tartą. Wszystko łączymy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w 190 C przez 35-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto ostudzamy ok 30 minut przed położeniem polewy. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, mleko i masło. Wszystko mieszamy i delikatnie ostudzoną masą polewamy ciasto, na środku dekorujemy posiekanymi migdałami. 



Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Oj tam oj tam i tak jest fit. Tym bardziej jakby owa czekolada gorzka była 70% to nie miałabym żadnych wyrzutów sumienia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to można podciągnąć do kategorii fit - czekolada miała 60% heheh. Taką dietę to ja rozumiem ... :D

      Usuń
  2. Mniam! Musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj na zajęciach obliczałam, ile trzeba skakać po zjedzeniu 5 (!) gram czekolady. Ech... Chyba muszę sobie skakankę kupić...
    Ciacho wygląda bajecznie, i zjadłabym, choćbym miała skakać cały dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki wymiar formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być forma od keksówki :) ja użyłam 13x24 cm. Pozdrawiam

      Usuń