Karnawałowy ring



Mam nadzieję, że i Wam spodoba się forma podania takiego jedzonka :). Ring jest świetny jako przystawka na karnawałową zabawę jednak jako kolacja czy obiad też się świetnie nadaje. Jest bardzo sycący no i z mięsem. Na ciepło i na zimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ...

Składniki:
300 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
ok 3 łyżek ciepłej wody szczypta soli


farsz
100 g mięsa mielonego wołowego
50 g kukurydzy
1 cebula czerwona
1 cebula biała
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

10 g sera maasdam
zbełtane żółtko do posmarowania ciasta

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane. 


Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni.




Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty