Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem
Dzisiaj bardzo sycące śniadanie, można też zjeść jako lekką kolację. Nikt nam nie zabroni :) Ja uwielbiam takie połączenia, do tego kocham jajka w każdej odsłonie. Daje mi dużo energii, a porządne śniadanie to podstawa, szczególnie jak ponownie wraca do nas zima brr. Teraz znowu wyciągamy kozaki z naszych szaf i ciepłe ubrania. Kiedy to się skończy? Brakuje mi ciepła, świeżych owoców i słońca. Dlatego posiłkujmy się tym co jest.
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
50 g pieczarek
30 g fasoli szparagowej ( może być mrożona)
mała czerwona cebula
20 g szybki wędzonej
4 pomidorki koktajlowe
2 jajka
5-6 liści świeżej bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W kostkę kroimy szynkę i cebule, pieczarki na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na masełku najpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku 190 C przez 10-15 minut.
Smacznego!
Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńmniammmm....
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie, uwielbiam zarówno pieczarki jak i fasolę szparagową
Świetny pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuń