Bożonarodzeniowe babeczki z mięsem
To właśnie babeczki makowe na słodko -> przepis , które są na naszym stole od dawna zainspirowały mnie do wykonania babeczek wytrawnych. Udało się, ta przystawka smakuję świetnie na ciepło i na zimno. Jednak należy pamiętać, że na ciepło nie wyciągniemy jej z foremki, dlatego lepiej ją podać w większej kokilce.
Na zimno wypiekamy w metalowych foremkach i wyciągamy je dopiero po ostygnięciu.
12 babeczek lub 8 kokilek
Składniki:
kruche ciasto
200 g mąki
150 g zimnego masła
szczypta soli
30 g cukru
wałek
kokilki lub metalowe foremki do babeczek
foremka gwiazdka
nadzienie mięsne
150 g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
czerwona cebula
ząbek czosnku
mała papryczka chili
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, cynamon,
100 g wędzonego sera mozzarella
łyżka oliwy
Przygotowanie:
ciasto
- Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę i umieść w lodówce.
nadzienie mięsne
- Na rozgrzanej patelni dodaj oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażaj ok 3 minut.
- Dodaj mięso i podsmaż, aż się zarumieni.
- Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, podsmażaj ok 4 minut.
- Nadzienie odstaw do ostygnięcia.
- Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym nadzieniem.
Składanie babeczek:
- Foremki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
- Wyłóż nim spód babeczek, z pozostałego ciasta wytnij gwiazdki.
- Do babeczek nałóż nadzienie ok 2 łyżeczek może więcej, zależy od foremki).
- Górę babeczek udekoruj gwiazdką.
- Babeczki piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 30-40 minut.
Forma podania zależy od Ciebie, na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz