Bożonarodzeniowe babeczki z mięsem

To właśnie babeczki makowe na słodko -> przepis , które są na naszym stole od dawna zainspirowały mnie do wykonania babeczek wytrawnych. Udało się, ta przystawka smakuję świetnie na ciepło i na zimno. Jednak należy pamiętać, że na ciepło nie wyciągniemy jej z foremki, dlatego lepiej ją podać w większej kokilce.
Na zimno wypiekamy w metalowych foremkach i wyciągamy je dopiero po ostygnięciu.

12 babeczek lub 8 kokilek

Składniki:
kruche ciasto
200 g mąki 
150 g zimnego masła
szczypta soli
30 g cukru

wałek
kokilki lub metalowe foremki do babeczek
foremka gwiazdka

nadzienie mięsne
150 g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
czerwona cebula
ząbek czosnku
mała papryczka chili 
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, cynamon, 
100 g wędzonego sera mozzarella  
łyżka oliwy

Przygotowanie:
ciasto
  1. Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto.
  2. Uformuj kulę i umieść w lodówce. 
nadzienie mięsne
  1. Na rozgrzanej patelni dodaj oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażaj ok 3 minut.
  3. Dodaj mięso i podsmaż, aż się zarumieni. 
  4. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, podsmażaj ok 4 minut.
  5. Nadzienie  odstaw do ostygnięcia.
  6. Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym nadzieniem.
Składanie babeczek:
  1. Foremki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
  3. Wyłóż nim spód babeczek, z pozostałego ciasta wytnij gwiazdki.
  4. Do babeczek nałóż nadzienie  ok 2 łyżeczek może więcej, zależy od foremki).
  5. Górę babeczek udekoruj gwiazdką.
  6. Babeczki piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 30-40 minut.
Forma podania zależy od Ciebie, na ciepło lub zimno :)


Smacznego!
Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

 

Komentarze

Popularne posty