Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią
Miał być zupełnie inny zamysł, wyszły nuggetsy. Ci co lubią buraki, pokochają ten przepis. Jest to świetna przekąska nie tylko na świąteczny stół, ale również na małe domowe imprezki.
Z czym smakują świetnie z prostym sosem śmietanowo czosnkowym. Chociaż możecie tutaj użyć swojego ulubionego sosu.
Składniki:
450 g ugotowanych buraków
100 g prażonych orzechów nerkowca
kilka liście świeżej szałwii
średnia czerwona cebula
sól pieprz do smaku
125 g mąki pszennej
3 jajka zbełtane
120 g bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.
- Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż do miseczki.
- Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
- Mąkę przełóż na talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia.
- Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej.
- Smaż na oleju z każdej strony, aż się zarumienią.
- Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz