Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią

 

Miał być zupełnie inny zamysł, wyszły nuggetsy. Ci co lubią buraki, pokochają ten przepis. Jest to świetna przekąska nie tylko na świąteczny stół, ale również na małe domowe imprezki.

Z czym smakują świetnie z prostym sosem śmietanowo  czosnkowym. Chociaż możecie tutaj użyć swojego ulubionego sosu.

Składniki:
450 g ugotowanych buraków
100 g prażonych orzechów nerkowca
kilka liście świeżej szałwii
średnia czerwona cebula
sól pieprz do smaku
125 g mąki pszennej
3 jajka zbełtane
120 g bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz. 
  2. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  3. Przełóż do miseczki.
  4. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry  o grubości 0,5 cm.
  5. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia.
  6. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej. 
  7. Smaż na oleju z każdej strony, aż się zarumienią.
  8. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym. 



Smacznego!

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych



Komentarze

Popularne posty