Drożdżówka czekoladowo orzechowa
Kolejny raz wieczorową porą wjeżdża drożdżówka do ciepłego mleka. Tym razem z orzechami i czekoladą. To jest kawałek grzechu, który mnie gubi szczególnie po 20, ale jak się jej nie oprzeć. Mięciutka, cieplutka i z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
ciasto
560 g mąki
250 ml mleka
50 g drożdży
100 g masła
1 łyżeczka cukru
nadzienie
150 g orzechów (użyłam włoskich)
100 g migdałów
1/4 szklanki kakao
50 g masła
60 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Ciasto
Nadzienie:
Jeszcze ciepłe ciasto możesz posypać cukrem trzcinowym ( to wersja dla lubiących słodycze).
- Przygotuj rozczyn: miski włóż pokruszone drożdże z łyżką cukru i 2 łyżeczkami ciepłego mleka. wymieszaj i odstaw 15 minut, aż zaczną pracować.
- Na stolnicy wysyp mąkę i uformuj dołek, dodaj ciepłe mleko, roztopione masło uraz rozczyn z drożdży.
- Wyrabiaj ciasto i przykryj ściereczką, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
- Orzechy pokrój na małe kawałeczki.
- Do miski dodaj mało, kakao i cukier, wszystko ucieraj na gładką masę.
- Dodaj orzechy i wymieszaj.
Instrukcja:
- Ciasto podziel na dwie części.
- Pierwszą połowę rozwałkuj na stolnicy na prostokątny placek ok 50 x 30 cm o grubości 0,5 cm.
- Połową nadzienia pokryj placek.
- Zroluj ciasto i przetnij wzdłuż na pół.
- Przecięty rulon ciasta owijaj wokół siebie, końce podłóż pod ciasto.
- Ułóż na blachę wyłożoną pergaminem.
- Z drugą połową zrób dokładnie tak samo.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 40-50 minut
Jeszcze ciepłe ciasto możesz posypać cukrem trzcinowym ( to wersja dla lubiących słodycze).
Komentarze
Prześlij komentarz