Ekspresowe ciasto na pierniczki

Dzień dobry, dziś ekspresowy przepis na pierniczki dla spóźnialskich. 
Pierniczki są aromatyczne i mięciutkie. Pamiętajcie, aby upieczone pierniczki przechowywać w dużym słoiku lub puszcze. Wtedy możecie je przechowywać na prawdę długo, chociaż u mnie znikają ekspresowo.

Składniki
100 g cukru pudru
130 g miękkiego masła
150 g płynnego miodu
1 jajko
600 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. W misce umieść cukier puder i miękkie masło.
  2. Ucieraj, najlepiej robotem na puszystą masę ok 3 minut.
  3. Dodaj płynny miód i jajko i nadal ucieraj ok 2 minut.
  4. Dodaj mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wszystko wymieszaj.
  5. Gotowe ciasto przełóż na blat roboczy, rozwałkuj podsypując odrobiny mąki na grubość 4-5 mm.
  6. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek.
  7. Piecz 5-8 minut zależności od wielkości pierniczków w rozgrzanym piekarniku na 200C.

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych



 

Komentarze

Popularne posty