Ekspresowe ciasto na pierniczki
Dzień dobry, dziś ekspresowy przepis na pierniczki dla spóźnialskich.
Pierniczki są aromatyczne i mięciutkie. Pamiętajcie, aby upieczone pierniczki przechowywać w dużym słoiku lub puszcze. Wtedy możecie je przechowywać na prawdę długo, chociaż u mnie znikają ekspresowo.
Składniki:
100 g cukru pudru
130 g miękkiego masła
150 g płynnego miodu
1 jajko
600 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce umieść cukier puder i miękkie masło.
- Ucieraj, najlepiej robotem na puszystą masę ok 3 minut.
- Dodaj płynny miód i jajko i nadal ucieraj ok 2 minut.
- Dodaj mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wszystko wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż na blat roboczy, rozwałkuj podsypując odrobiny mąki na grubość 4-5 mm.
- Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek.
- Piecz 5-8 minut zależności od wielkości pierniczków w rozgrzanym piekarniku na 200C.
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz