Świąteczne bezowe lizaki

Co powiecie na zabawę z dziećmi? Albo na zabawę w kuchni :)
Miałam przygotować świąteczną bezę, a wyszły lizaki choinki. Pięknie się prezentują, są słodkie i bardzo świąteczne. Same zalety, no i proste w wykonaniu.

Składniki:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru
odrobina zielonego naturalnego barwnika spożywczego 
drewniane patyczki lub papierowe słomki
Dekoracje świąteczne

Przygotowanie:
  1. Do dużej miski włóż biała i dodaj szczyptę soli.
  2. Ubijaj na sztywną pianę.
  3. W trakcie ubijania dodaj stopniowo cukier.
  4. Na koniec ubijania dodaj barwnik.
  5. Ubitą pianę przełóż do rękawa cukierniczego.
  6. Dużą blachę wyłóż papierem pergaminowym.
  7. Ułóż 6 drewnianych patyczków w odstępach lub papierowe słomki przetnij na pół i ułóż w większych odstępach.
  8. Wyciskaj choinki jednym płynnym ruchem w połowie patyczka.
  9. Dowolnie udekoruj.
  10. Susz w piekarniku 100 C termoobieg 3 godziny 
  11. Pozostaw do ostudzenia i ciesz się chrupkością lizaków.

Smacznego!


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych







 

Komentarze

Popularne posty