Świąteczne bezowe lizaki
Co powiecie na zabawę z dziećmi? Albo na zabawę w kuchni :)
Miałam przygotować świąteczną bezę, a wyszły lizaki choinki. Pięknie się prezentują, są słodkie i bardzo świąteczne. Same zalety, no i proste w wykonaniu.
Składniki:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru
odrobina zielonego naturalnego barwnika spożywczego
drewniane patyczki lub papierowe słomki
Dekoracje świąteczne
Przygotowanie:
- Do dużej miski włóż biała i dodaj szczyptę soli.
- Ubijaj na sztywną pianę.
- W trakcie ubijania dodaj stopniowo cukier.
- Na koniec ubijania dodaj barwnik.
- Ubitą pianę przełóż do rękawa cukierniczego.
- Dużą blachę wyłóż papierem pergaminowym.
- Ułóż 6 drewnianych patyczków w odstępach lub papierowe słomki przetnij na pół i ułóż w większych odstępach.
- Wyciskaj choinki jednym płynnym ruchem w połowie patyczka.
- Dowolnie udekoruj.
- Susz w piekarniku 100 C termoobieg 3 godziny
- Pozostaw do ostudzenia i ciesz się chrupkością lizaków.
Komentarze
Prześlij komentarz