Orzeszki tradycyjne
Oj moje ulubione orzeszki 🤎
Nie wiem czy to też smak waszego dzieciństwa, ale jak byłam mała to śliniłam się na samą myśl o tym małym rarytasie
Porcja na ok 30 orzechów
Składniki
ciasto
4 szklanki mąki
1 kostka masła
1 łyżeczka sody
1 szklanka śmietany 18%
1 cukier wanilinowy
olej do sparowania formy
masa
1 kostk1 masła
3/4 szklanki mleka
250g - 300g mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Przygotowanie
ciasto
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na gładką zwartą masę.
- Formę do orzechów posmarować tłuszczem u wykładać do niej ciasto, zacisnąć i smażyć, aż ciastka się przyrumienią.
- Wyłożyć i ostudzić.
masa
- W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści.
- Dodaj kakao i używając miksera wszystko połącz na gładką masę, powoli dodając mleko w proszku.
- Masa ma być dość gęsta.
- Masę delikatnie ostudź i nadziewaj nią połówki orzechów, które następnie sklej i umieść w lodowce.
Komentarze
Prześlij komentarz