Serowa tarta z kurczakiem i orzechami
Przyznam, że dawno nie było tarty. Nadrobię to, jest to fajna opcja na ciepło na obiad lub kolację i na zimno jako przekąska np. w pracy.
Składniki:
Ciasto
szczypta soli
220 g mąki
40 g wody
110 g zimnego masła
Farsz
400 g filetów z piersi kurczaka
odrobina oleju do smażenia
mała cebula
200 g pieczarek
200 g sera camembert
150 g sera cheddar
sól i pieprz do smaku
suszony tymianek
200 g śmietany 30%
3 jajka
garść łuskanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
ciastko
- Wszystkie składniki wyrobić.
- Uformować kulę z ciasta, o foliować i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Kurczaka pokroić na drobną kostkę 1cm x 1 m.
- Cebulę oraz pieczarki pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni na odrobinie oleju podsmaż kurczaka.
- Przełóż go do innego naczynia.
- Na patelni podsmaż cebulę i pieczarki.
- Przełóż do wcześniej usmażonego kurczaka i wymieszaj.
- Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nałój widelcem.
- Na górę ciasta wysyp gruch, aby ciasto nie urosło.
- Piecz 10 min w temperaturze 200C.
- Upieczony spód wyjąć z piekarnika i zabrać groch
- Wyłożyć mieszankę kurczaka z cebulą i pieczarkami.
- W oddzielnej misce wlać śmietanę, dodać jajka, sól, pieprz, tymianek i wszystko zbełtać.
- Gotową mieszanką zalać ciastko.
- Sery pokroić w kostkę i ułożyć na cieście.
- Udekorować orzechami włoskimi
- Tarte piec przez 30 min w temperaturze 200C.
Komentarze
Prześlij komentarz