Serowa tarta z kurczakiem i orzechami


Przyznam, że dawno nie było tarty. Nadrobię to, jest to fajna opcja na ciepło na obiad lub kolację i na zimno jako przekąska np. w pracy. 

Składniki:
Ciasto
szczypta soli
220 g mąki 
40 g wody
110 g zimnego masła

Farsz
400 g filetów z piersi kurczaka 
odrobina oleju do smażenia
mała cebula
200 g pieczarek
200 g sera camembert 
150 g sera cheddar
sól i pieprz do smaku
suszony tymianek 
200 g śmietany 30%
3 jajka
garść łuskanych orzechów włoskich 


Przygotowanie:
ciastko
  1. Wszystkie składniki wyrobić.
  2. Uformować kulę z ciasta, o foliować i włożyć do lodówki na 30 minut. 

Farsz
  1. Kurczaka pokroić na drobną kostkę 1cm x 1 m.
  2. Cebulę oraz pieczarki pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni na odrobinie oleju podsmaż kurczaka.
  4. Przełóż go do innego naczynia.
  5. Na patelni podsmaż cebulę i pieczarki.
  6. Przełóż do wcześniej usmażonego kurczaka i wymieszaj.
  7. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym.
  8. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nałój widelcem.
  9. Na górę ciasta wysyp gruch, aby ciasto nie urosło.
  10. Piecz 10 min w temperaturze 200C.  
  11. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i zabrać groch
  12. Wyłożyć mieszankę kurczaka z cebulą i pieczarkami.
  13. W oddzielnej misce wlać śmietanę, dodać jajka, sól, pieprz, tymianek i wszystko zbełtać.
  14. Gotową mieszanką zalać ciastko.
  15. Sery pokroić w kostkę i ułożyć na cieście.
  16. Udekorować orzechami włoskimi 
  17. Tarte piec przez 30 min w temperaturze 200C.





 

Komentarze

Popularne posty