Pieczony łosoś z orzechami, szpinakiem i serem camembertem w cieście francuskim
Dzień dobry,
dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie.
Składniki:
500 g świeżego łososia bez skóry i ości
płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego)
łyżka klarowanegol masła
ząbek czosnku
mała czerwona cebula
200 g świeżego szpinaku
120 g sera camembert
100 g orzechów (użyłam nerkowca i brazylijskich)
sól i pieprz do smaku
jajko
Przygotowanie:
- Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę oraz czosnek.
- Następnie szpinak porwij na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Podsmaż czosnek oraz cebulę.
- Dodaj szpinak i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
- Jak szpinak zmniejszy swoją objętość i zacznie się podsmażać dodaj pokrojony na kawałki ser camembert i na mniejszym ogniu podsmażaj
- Na koniec dodaj posiekane na drobno orzechy.
- Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik na 200 C
- Na środku ciasta ułóż płat łososia.
- Łososia dopraw solą i pieprzem.
- Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu)
- Na łososia ułóż szpinakowy farsz.
- Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia.
- W misce jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto.
- Piecz w 200 C przez 30 minut.
Dobry wieczór. Łosoś na kolacji wigilijnej zrobił furorę. Najsmaczniejsze danie jakie jedliśmy. Zostaje w naszym menu na stałe. Bardzo dziękuję. Wesołych świąt
OdpowiedzUsuńDziękuje 😘 Wesołych i smacznych Świąt
Usuń