Puszysty piernik na syropie daktylowym i miodzie
Tym razem ekspresowy i puszysty piernik na syropie daktylowym. Możecie upiec go również w foremce keksowej i przełożyć powidłami. Jednak daje Wam słowo, że nie musicie niczym przekładać, wystarczy lukier i sam w sobie jest petardą.
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
120 g masła
120 g cukru
120 g syropu daktylowego
120 g płynnego miodu
250 ml bardzo ciepłej wody
lukier
200 g cukru pudru
łyżeczka soku z pomarańczy
1 białko
Przygotowanie:
ciasto
- Rozgrzej piekarnik na 180C.
- Prostokątną formę dopieczenia 25 cm x 20 cm, wyłóż papierem pergaminowym.
- W misce połącz suche produkty: mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika.
- W garnku umieść: masło, cukier, syrop daktylowy, miód, wodę i podgrzewaj, jednak uważaj, aby nie zagotować mieszanki.
- Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Ciepłą mieszankę wlać do suchych składników i dobrze wymieszać (najlepiej za pomocą robota kuchennego).
- Piernikową masę przelać do formy.
- Pieczemy przez 40-45 minut.
- Sprawdź czy ciasto jest upieczone za pomocą suchego patyczka.
- Odstaw do ostygnięcia.
Lukier
- Wszystkie składniki umieść w misce.
- Energicznym ruchem połącz je ze sobą.
- Polewą lukrową oblej wcześniej upieczony piernik.
- Możesz użyć do dekoracji również gwiazdek :)
Komentarze
Prześlij komentarz