Puszysty piernik na syropie daktylowym i miodzie


Tym razem ekspresowy i puszysty piernik na syropie daktylowym. Możecie upiec go również w foremce keksowej i przełożyć powidłami. Jednak daje Wam słowo, że nie musicie niczym przekładać, wystarczy lukier i sam w sobie jest petardą. 

Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej 
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu 
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
120 g masła
120 g cukru
120 g syropu daktylowego 
120 g płynnego miodu 
250 ml bardzo ciepłej wody

lukier
200 g cukru pudru
łyżeczka soku z pomarańczy 
1 białko 

Przygotowanie:

ciasto
  1. Rozgrzej piekarnik na 180C. 
  2. Prostokątną formę dopieczenia 25 cm x 20 cm, wyłóż papierem pergaminowym.
  3. W misce połącz suche produkty: mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika.
  4. W garnku umieść: masło, cukier, syrop daktylowy, miód, wodę i podgrzewaj, jednak uważaj, aby nie zagotować mieszanki.
  5. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  6. Ciepłą mieszankę wlać do suchych składników i dobrze wymieszać (najlepiej za pomocą robota kuchennego).
  7. Piernikową masę przelać do formy.
  8. Pieczemy przez 40-45 minut.
  9. Sprawdź czy ciasto jest upieczone za pomocą suchego patyczka.
  10. Odstaw do ostygnięcia.
Lukier 
  1. Wszystkie składniki umieść w misce.
  2. Energicznym ruchem połącz je ze sobą.
  3. Polewą lukrową oblej wcześniej upieczony piernik.
  4. Możesz użyć do dekoracji również gwiazdek :) 



Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych




 

Komentarze

Popularne posty