środa, 21 października 2015

Zapiekane krokiety z opieńkami


Co prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów grzybowych. 

Wiem, że to temat oklepany jednak każdy robi je na rożne sposoby i dzięki urozmaicaniu naszej kuchni powstają całkiem nowe przepisy. 



Naleśniki Składniki: 

300 g mąki pszennej 

2,5 szklanki mleka

3 jajka

szczypta soli 
1 łyżka oleju + do smażenia

farsz
ok 200 g opieńków użyłam ze słoika 
garść grzybów suszonych
1 duża cebula
2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła do smażenia

ser żółty do posypania


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 



Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni. 


Porcja na 8-10 Naleśników


farsz
Grzyby suszone zalej wrzącą wodą niech odstoją ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodajemy opłukane zimną wodą opieńki i dodajemy grzyby suszone. Na małym ogniu podsmażamy dodając przyprawy. Jak farsz jest jest gotowy, delikatnie go ostudzamy i nakładamy na naleśniki, następnie je zawijając w krokieta. 

Krokiety układamy w natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy je startym serem. Wszystko zapiekamy ok 20 minut w 200 C 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Już wiem co dziś robię na obiad :) Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze przepis choć prosty przyciąga :) Pozdrawiam

      Usuń