Zapiekane krokiety z opieńkami
Co prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów grzybowych.
Wiem, że to temat oklepany jednak każdy robi je na rożne sposoby i dzięki urozmaicaniu naszej kuchni powstają całkiem nowe przepisy.
Naleśniki Składniki:
300 g mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju + do smażenia
farsz
ok 200 g opieńków użyłam ze słoika
garść grzybów suszonych
1 duża cebula
2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła do smażenia
ser żółty do posypania
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni.
Porcja na 8-10 Naleśników
farsz
Grzyby suszone zalej wrzącą wodą niech odstoją ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodajemy opłukane zimną wodą opieńki i dodajemy grzyby suszone. Na małym ogniu podsmażamy dodając przyprawy. Jak farsz jest jest gotowy, delikatnie go ostudzamy i nakładamy na naleśniki, następnie je zawijając w krokieta.
Krokiety układamy w natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy je startym serem. Wszystko zapiekamy ok 20 minut w 200 C
Smacznego!
Już wiem co dziś robię na obiad :) Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBędzie smakowało :) Pozdrawiam
Usuńchętnie zrobię!
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze przepis choć prosty przyciąga :) Pozdrawiam
Usuń