sobota, 31 października 2015

Pancakes gruszkowe z czekoladą i sosem cytrynowym

Dzisiaj fajny deser typowo jesienny. Trochę orzeźwiający, nie za słodki i z czekoladą, a placuszki są na bazie gruszki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :)
ok 8 pancakes


Składniki: 
2 gruszki
1 szklanka mąki
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
ok 0,5 szklanki mleka kokosowego
100 g czekolady gorzkiej 
olej kokosowy do smażenia 

sos cytrynowy
1 jajko
starta skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
100 g cukru trzcinowego 
2-3 łyżki mleka kokosowego
200 ml śmietany kremówki 30%

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Ciasto przygotowujemy w naczyniu miksującym, gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i  miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie już ręcznie mieszamy ciasto. 

Placuszki smażymy na oleju kokosowym, aż zarumienią się z obu stron.

sos cytrynowy
w kąpieli wodnej ocieramy jajko, skórkę z cytryny, sok, cukier i mleko kokosowe. wszystko podgrzewamy i ubijemy, aż powstanie ładna pianka ok 10 minut. Sos odstawiamy aby trochę ostygł. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy sos cytrynowy. Gotowym sosem polewamy nasze pancakes 



Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Coś mniamusnego
    Jeszcze czekolada
    http://happinessismytarget.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o ten talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam😊 przygotujemy kilka talerzyków,a potem je zjemy.

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł z tym sosem. Kuszące :)

    OdpowiedzUsuń