Pancakes gruszkowe z czekoladą i sosem cytrynowym
Dzisiaj fajny deser typowo jesienny. Trochę orzeźwiający, nie za słodki i z czekoladą, a placuszki są na bazie gruszki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :)
ok 8 pancakes
ok 8 pancakes
Składniki:
2 gruszki
1 szklanka mąki
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
ok 0,5 szklanki mleka kokosowego
100 g czekolady gorzkiej
olej kokosowy do smażenia
sos cytrynowy
1 jajko
starta skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
100 g cukru trzcinowego
2-3 łyżki mleka kokosowego
200 ml śmietany kremówki 30%
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy w naczyniu miksującym, gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie już ręcznie mieszamy ciasto.
Placuszki smażymy na oleju kokosowym, aż zarumienią się z obu stron.
sos cytrynowy
w kąpieli wodnej ocieramy jajko, skórkę z cytryny, sok, cukier i mleko kokosowe. wszystko podgrzewamy i ubijemy, aż powstanie ładna pianka ok 10 minut. Sos odstawiamy aby trochę ostygł. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy sos cytrynowy. Gotowym sosem polewamy nasze pancakes
Smacznego!
Coś mniamusnego
OdpowiedzUsuńJeszcze czekolada
http://happinessismytarget.blogspot.com/?m=1
Poproszę o ten talerzyk ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam😊 przygotujemy kilka talerzyków,a potem je zjemy.
UsuńFajny pomysł! :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym sosem. Kuszące :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Uwielbiam pancakesy, zwłaszcza na śniadania często goszczą u mnie na stole. Zwykle z syropem klonowym albo dżemem ale Twój przepis też wygląda niesamowicie apetycznie. Już wiem co jutro będzie na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się 😉 i mam nadzieje, że będą smakowały
OdpowiedzUsuń