poniedziałek, 12 października 2015

Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym




Dzisiaj totalny odlot, w kuchni i można powiedzieć, że bardzo chiński. Dużo warzyw, pyszny kurczak i jeszcze mój ulubiony makaron. A może zacznijmy od techniki stir frying - jest to technika smażenia w woku. Bardzo prosta i nie należy się jej bać, to Chińska technika gotowania, w której składniki są smażone na niewielkiej ilości  bardzo rozgrzanego oleju. Należy pamiętać, że wrzucamy już przygotowane , oczyszczone i pokrojone składniki i zaczynamy od tych najtwardszych. Stir fry jest smażeniem w ciągłym ruch w woku, może dlatego jest takie wygodne i nie musimy mieszać żadnymi łyżkami. 

Składniki:
1 pojedyncza pierś kurczaka 
150 g makaronu SOBA ( to makaron gryczany)
1 czerwona papryka
kiełki do stir fry ( możecie je dostać w każdym supermarkecie)
ok 100 g brokuła 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek szczypiorku
150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich 
1 dymka

olej kokosowy do smażenia

marynata do kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 sprasowany ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu białego 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj


Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą zamarynować kurczaka, umytego i pokrojonego w mniejsze kawałki. Odstawić na ok 2h aby ładnie kurczak przeszedł smakiem.
Przygotować wszystkie warzywa: brokuł można ugotować ja przygotowałam go na parze, paprykę pokroić w paski, szczypiorek posiekać, pokroić na piórka cebulę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. 

Jak wszystkie składniki mamy przygotowane to zaczynamy. Wok rozgrzewamy i dodajemy olej kokosowy wrzucamy kurczaka  ruchem podrzucania obsmażamy go z każdej strony, aż się zarumieni, następnie posypujemy go mąką ziemniaczaną i dodajemy cebulę, paprykę i brokuł, chwilę podsmażamy ciągłymi ruchami podrzucania cały czas wszystko mieszamy. Dodajemy  kiełki i makaron.  Na sam koniec wlewamy pozostałą marynatę z kurczaka i jeszcze chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia wszystko posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi orzechami.  






Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Cudowne danie :-) moje ulubione smaki w jednej porcji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, liczę na wypróbowanie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. UWIELBIAM, po prostu uwielbiam te danie :) Sama często robię podobne, czasami z makaronem, czasem z ryżem, zdarza mi się dodać jeszcze marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń