piątek, 9 października 2015

Tarta bardzo jabłkowa






Dzisiaj po powrocie z sadu moich rodziców, w którym skrzyneczkami powynosiłam jabłka na zimę, nie mogłam się oprzeć żeby przygotować coś właśnie z tymi pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął? 


Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
125 g miękkiego masła 
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżeczka octu winnego
ok 100 ml zimnej wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając)
ok 12 dojrzałych jabłek bez nasienia 
cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę jak na zdjęciu. Pieczemy tartę 20 minut sam dół i ok 15-20 minut przełączając piekarnik na góra dół ( nie używamy termoobiegu gdyż wysuszy nam jabłka

Taką tartę możemy podać spokojnie z gałką waszych ulubionych lodów.








Smacznego!








9 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wyglądają ułożone w ten sposób jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, trochę inaczej, a tyle zmienia :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fantastyczna tarta, pięknie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że przyciąga 😉 pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń