Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami


Dzisiejszy dzień będzie mega odlotowy, po pierwsze bo już piątek, a po drugie bo wstałam odpowiednią nogą i wiem, że będzie super. Czasami trzeba nastawiać się z takim założeniem, wtedy wszystko wyjdzie, a mi trochę szczęścia przyda się w sobotę, więc nastrajam się już dzisiaj :) 

Żeby ten dzień był jeszcze lepszy serwuję Wam pyszny pudding z sezonowymi jabłkami. Jest obłędny i nawet jak macie słabe samopoczucie, to taka porcyjka z pewnością będzie rozweselająca. 


Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
0,5 szklanki nasion chia
sok z połowy limonki
3 łyżki syropu klonowego

2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
1 łyżka wody

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
W słoiku wymieszaj mleko, sok z limonki, syrop klonowy i nasiona chia, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w lodówce na 1,5h. 
Na patelni podgrzej wodę z miodem i cynamonem, następnie dodaj  obrane, bez nasienia i pokrojone w kostkę jabłka. Smaż wszystko, aż nabierze brązowego koloru ok 7-10 minut ( nie za długo, żeby miód nie karmelizował się za mocno i nie stwardniał. Wszystko ostudź i układaj w szklance lub słoiku warstwami, pudding chia następnie jabłka, pudding i jabłka, wszystko możesz udekorować całymi laskami cynamonu. 



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty