Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i burakiem
A dzisiaj sałatka, którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację
Składniki:
100 g roszponki
100 g pieczonej dyni hokkaido
1 duży burak
kilka plastrów szynki parmeńskiej
125 G mozzarelli
100 g prażonych pestek dyni
olej z pestek dyni do pokropienia
odrobina soli
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i układamy na blasze razem z umytym burakiem, delikatnie solimy. Wszystko pieczemy ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C. Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę doprawić, jednak szynka jest sama w sobie dość słona i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
Smacznego!
wspaniała sałatka ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSame moje ulubione składniki widzę w tej sałatce :) Musi być pyszna :))
OdpowiedzUsuńJak zostanie wypróbowana czekam na opinie :) liczę, że posmakuje :)
UsuńPodoba mi się ta sałatka :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :)
Usuń