środa, 7 października 2015

Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i burakiem




A dzisiaj sałatka, którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację 



Składniki:
100 g roszponki
100 g pieczonej dyni hokkaido
1 duży burak
kilka plastrów szynki parmeńskiej
125 G mozzarelli
100 g prażonych pestek dyni
olej z pestek dyni do pokropienia
odrobina soli

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i układamy na blasze razem z umytym burakiem, delikatnie solimy. Wszystko pieczemy ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C. Następnie Buraka obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę. W misce łączymy roszponkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dynie i buraka, dodajemy porwaną na mniejsze plastry szynkę i dodajemy pestki. Wszystko skrapiamy olejem z pestek dyni jeżeli chcecie możecie sałatkę doprawić, jednak szynka jest sama w sobie dość słona i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. 




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Same moje ulubione składniki widzę w tej sałatce :) Musi być pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zostanie wypróbowana czekam na opinie :) liczę, że posmakuje :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :)

      Usuń