niedziela, 25 października 2015

Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym



Dzisiaj Światowy dzień makaronu, to i Niezły serwuje całką niezłą lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu i na dzisiejszy obiad będzie jak znalazł. 



Składniki: 

250 g mięsa mielonego wołowego

1 łyżka masła 
100 g kaparów 
1 cebula
3 ząbki czosnki 
100 ml wody 
200 g pomidorów bez skórki 
garść świeżej bazylii 
1 łyżeczka sosu węgierskiego 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
sól i pieprz 



ok 15 płatów makaronu lasagne 

ok łyżki oliwy



sos beszamelowy:
500 ml mleka
100 g masła
1/3 szklanki mąki pszennej
sól

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sos beszamelowy przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko i sól, cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. 

W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, sosu, połowę sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu chcecie wstawić do piekarnika, makaron sparzcie w gorącej wodzie, żeby nie był twardy). 

Czas pieczenia: 
W nagrzanym piekarniku na 180 C, pieczemy lasagne przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można przełączyć piekarnik na sam dół aby beszamel się nie przypalił :)


Smacznego!


3 komentarze:

  1. O, nie. To tak smacznie wygląda.
    Ja tak uwielbiam lasange - narobiłaś mi ochoty.
    Przepis już spisany do zeszytu z przepisami. :)
    http://kaja-kapuscinska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i pozdrawiam :) Daj znać czy smakowało :)

      Usuń
  2. Pysznosci
    http://happinessismytarget.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń