Chrrrupiący konkurs z E.Wedel




Kochani ostatni konkurs w Karnawale. E.Wedel przygotował dla swoich fanów prawdziwą niespodziankę. Nowe czekolady o niezwykle oryginalnych smakach, które stanowią połączenie najlepszej wedlowskiej białej, gorzkiej i mlecznej czekolady, chrupków oraz cząstek egzotycznych owoców. To zestawienie idealne, które teraz możesz sobie chrrrupnąć i Ty!

Pierwsza z nich to połączenie białej czekolady, chrupków i cząsteczek mango. Ci, którzy preferują gorzką czekoladę, z pewnością będą chcieli spróbować wersji z chrupkami i cząstkami owocowymi grejpfruta. Trzecia propozycja to połączenie smaku cząstek pomarańczy z mleczną czekoladą oraz chrupiącymi dodatkami.
Wszystkie nowe czekolady Chrrrup są pyszne :)

Aby wziąć udział w konkursie należy zaskoczyć mnie kreatywnym połączeniem czekolady E.Wedel w swoim Karnawałowym daniu lub deserze.

Wasze propozycje wpisujcie w komentarzu pod postem 


Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone upominkami w których znajdują się: 
-wyciskarka do cytrusów 
- czekolady Chrrrup 
- koszulka
- kolorowy proszek do ciała 
- torba E.Wedel

Konkurs trwa do 09.02.2016 r. do godziny 23.59 wyniki zostaną opublikowane 11.02.2016 r. 

Zwycięzca będzie proszony o kontakt i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com w terminie 3 dni od daty ogłoszenia wyników. Jeżeli dana osoba nie zgłosi się, zostanie wyłoniony inny zwycięzca. 


Bardzo proszę o podpisanie się :) jeżeli piszesz komentarz anonimowy to proszę o podanie adresu email w komentarzu.






REGULAMIN KONKURSU

§ 1
Postanowienia ogólne

1.    Niniejszy Regulamin określa warunki uczestnictwa i zasady przeprowadzania Konkursu pod nazwą „Chrrrupiący konkurs z E.Wedel” (w dalszej cześć zwany „Konkursem”).
2.    Organizatorem Akcji jest Blog Niezły Młynek.
3.    Obsługę techniczną Akcji będzie prowadziła 24/7Communication Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (00-236) przy ulicy Świętojerskiej 5/7, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000037818, NIP: 118-15-75-985, kapitał zakładowy: 50 000 zł (Koordynator), działająca na zlecenie E.Wedel.
4.    Celem Konkursu jest wyłonienie trzech zwycięzców
5.    Konkurs prowadzony jest poprzez stronę internetową pod adresem niezlymlynek.blogspot.com (zwana w dalszej części „Stroną WWW”).
6.    Uczestnikami Konkursu mogą być wyłącznie konsumenci i w rozumieniu prawa, posiadający adres do doręczeń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i pełną zdolność do czynności prawnych (zwani w dalszej części „Uczestnikami”).
7.    Przystąpienie do udziału w Konkursie jest równoznaczne z akceptacją niniejszego Regulaminu i zobowiązaniem do przestrzegania jego postanowień.  
8.    Przystąpienie do udziału w Konkursie jest równoznaczne z wyrażeniem przez Uczestnika zgody na przetwarzanie jego danych osobowych przez Organizatora, będącego administratorem danych osobowych w rozumieniu, w rozumieniu Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 1997 nr 133 poz. 883)
9.    Organizator informuje, iż dane osobowe Uczestników, uzyskane w trakcie trwania Konkursu, będą przetwarzane wyłącznie w związku z przeprowadzeniem Konkursu, a ich podanie jest niezbędne do udziału w Konkursie, przede wszystkim do przyznania i wydania nagród.
10.  Uczestnik ma prawo do wglądu do swoich danych, do ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania.
§ 2
Przebieg konkursu

1.    Konkurs rozpoczyna się dnia 02 lutego 2016 r. i trwa do dnia 09 lutego 2016 r.
2.    W trakcie trwania konkursu Organizator opublikuje na stronie niezlymlynek.blogspot.com post dotyczący Konkursu.
3.    Organizator nagrodzi 3 osoby, które w najciekawszy sposób opiszą połączenie czekolady E.Wedel w swoim Karnawałowym daniu lub deserze. Wartość jednego zestawu wynosi 200 zł (dwieście złotych).
4.    Zwycięzcy Konkursu otrzymają nagrodę (zwaną w dalszej części „Nagrodą Główną”) składającą się z nagród rzeczowych:
a)      torby
b)      t-shirtu
c)       wyciskarki do cytrusów
d)      3 czekolad Chrrrup
e)      proszku do obsypywania się
5.       Nagroda jest niepodzielna. Rezygnacja przez Zwycięzcę Konkursu z któregokolwiek z elementów Nagrody Głównej jest równoznaczna z rezygnacją z pozostałych. 
6.       Zwycięzca w przypadku, gdy zaistnieje taki obowiązek zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991 roku (Dz.U. nr 14 poz. 176 z 2000 r.), po otrzymaniu Nagród obliczy, pobierze i odprowadzi do właściwego Urzędu Skarbowego zryczałtowany podatek dochodowy od wartości Nagrody w wysokości 10%.
7.       Organizator nie ponosi odpowiedzialności za brak możliwości przekazania Nagrody z przyczyn leżących po stronie Uczestnika, a w szczególności w przypadku: podania danych po upływie wyznaczonego terminu,
2.6.1.            podania błędnych danych,
2.6.2.            nie podjęcia wysłanej paczki w terminie.
8.    Nagroda zostanie dostarczona przez Organizatora za pośrednictwem przesyłki kurierskiej.
9.    Nagrody zostaną wysłane w terminie 30 dni roboczych od daty zakończenia konkursu.

§ 3

Postępowanie reklamacyjne

1.       Wszelkie reklamacje dotyczące przebiegu Konkursu mogą być składane przez Uczestników drogą e-mailową na adres: kloss.katarzyna@gmail.com. W tytule wiadomości należy napisać: „Konkurs z Chrrrup” – reklamacja. Wiadomość e-mailowa może być wysłana w terminie od dnia rozpoczęcia Konkursu, jednakże nie później niż do dnia 10 lutego 2016 r.
2.       O zachowaniu terminu zgłoszenia reklamacji decyduje data wysłania wiadomości email.
3.       Reklamacja powinna zawierać żądanie określonego zachowania się przez Organizatora. Reklamujący zobowiązany jest wraz z reklamacją przytoczyć wszystkie okoliczności faktyczne bądź prawne uzasadniające żądanie.
4.       Złożone reklamacje będą rozpatrywane przez Organizatora niezwłocznie, jednakże nie później niż w terminie 7 (siedmiu) dni roboczych od daty otrzymania reklamacji. Przy rozpoznawaniu reklamacji Organizator opiera się na treści Regulaminu oraz przepisach kodeksu cywilnego.
5.       Zainteresowani zostaną powiadomieni o sposobie rozpatrzenia reklamacji e-mailem najpóźniej w ciągu 14 (czternastu) dni roboczych od daty rozpatrzenia reklamacji.

§6

Postanowienia końcowe

1.       Regulamin Konkursu dostępny jest na Stronie niezlymlynek.blogspot.com konkursu.
2.       Organizator zastrzega sobie prawo zmiany postanowień Regulaminu w razie zmiany przepisów prawnych lub z innej ważnej przyczyny pod warunkiem, że wprowadzone zmiany nie naruszą praw nabytych przez Uczestników w toku Konkursu.
3.       Zmiany Regulaminu publikowane będą na Stronie niezlymlynek.blogspot.com i wchodzą w życie z dniem publikacji.
4.       Zgłoszenia do Konkursu nie spełniające wymogów określonych w Regulaminie, tj.: zgłoszenia niepełne, przerwane, zawieszone, zniekształcone, nienależytej jakości lub o takich parametrach technicznych, które uniemożliwiają lub istotnie utrudniają ich czytelność, możliwość weryfikacji umieszczonych na nim danych bądź opublikowane drukiem są nieważne i zostaną wykluczone z Konkursu, o czym uczestnik zostanie poinformowany w drodze mailowej.
5.       Organizator ma prawo w każdym momencie trwania Konkursu wykluczyć z udziału w Konkursie Uczestnika (w tym odmówić mu przyznania nagrody), w stosunku do którego powziął uzasadnione podejrzenie o działania sprzeczne z Regulaminem.
6.       Wszelkie informacje o Konkursie dostępne w materiałach reklamowo-promocyjnych mają charakter jedynie informacyjny. Wiążącą moc prawną mają wyłącznie postanowienia Regulaminu.


Powodzenia! 

Komentarze

  1. Kubeczki owsiane w gorzkiej czekoladzie z jogurtem, karnawał też musi być trochę na zdrowo :)
    Składniki:
    - 1 i 1/2 szkl, płatków owsianych górskich
    - 4-5 łyżek płynnego miodu
    - czekolada E.Wedel
    - jogurt naturalny
    - owoce

    Płatki wymieszać z miodem (miód należy dolewać stopniowo i nie cały na raz, lepiej dolewać po trochu). Jeśli masa nie będzie się wystarczająco lepiła należy dodać więcej miodu, jeśli będzie się lepiła za mocno dodać płatków.

    Wymieszaną masę przełożyć do sylikonowej formy i palcami przyciskać płatki do ścianek, tak aby uformować kubeczki/miseczki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C na 12-15 minut do zarumienienia.

    Po tym czasie wyjąć kubeczki, całkowicie ostudzić.
    Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali (mieszać co 30s.).
    Kubeczki maczać w czekoladzie i odstawiać do góry nogami na papier do pieczenia do zastygnięcia.
    Podawać z jogurtem i owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można powiedzieć, że fit propozycja :D Takie lubię

      Usuń
  2. Danusia K. i Dyniowe Donuty z polewą Czekoladową
    200 ml pieczonej i zmiksowanej dyni
    500-600 g mąki typ 500
    150 ml mleka
    50 g masła, roztopionego
    25 g drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
    1 łyżka alkoholu dałam wiśniówkę
    1 duże jajko
    2 żółtka

    do posmarowania:
    1 kostka czekolady od Wedla ( smak dowolny w zależności od tego na co mam ochotę, karmelowa pasuje idealnie)
    4 łyżki roztopionego masła

    Przygotowanie

    Dynie obieramy ze skóry i pieczemy przez 40 minut w piekarniku.
    Jeśli nie macie piekarnika, to można dynie ugotować w odrobinie wody, następnie odparować nadmiar płynów, albo usmażyć na patelni z obu stron na rumiano na odrobinie oleju, w smaku będzie zbliżona do pieczonej. Tak przygotowaną dynię miksujemy na gładko blenderem. Przestudzoną dynie mieszamy z mlekiem, jajkiem, żółtkami, roztopionym masłem, alkoholem. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, kardamon i cukier waniliowy, wszystko mieszamy tak długo, aż cukier będzie rozpuszczony. Do mieszanki mokrych składników dodajemy przesianą mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto, dość krótko wszystko ma się jedynie połączyć. Ciasto będzie się odrobinę kleić. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość.

    Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy połowę ciasta, wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy szklanką kółka, a następnie w środku kieliszkiem wycinamy dziurki. Wycięte donuty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i zostawiamy na 15 minut, aby wyrosły. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C, donuty pieczemy przez 10-15 minut, mają się lekko ze złocić. Po ok 8 minutach Można przewrócić donuty na drugą stronę jeśli zaczną się od spodu za mocno rumienić.

    Upieczone donuty smarujemy rozpuszczonym sosem czekoladowym na bazie masła i czekolady.
    Ostateczny smak obłędny, dynia, kardamon, czekolada - Boski smak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha, na tłusty czwartek taki Donut może posłużyć za pączka

      Usuń
    2. Dokładnie tak, tym bardziej że jest bardziej fit niż tradycyjne bo nie smażone na głębokim tłuszczu :)
      Danusia K.

      Usuń
  3. Ciasteczka jaglane z czekoladą karmelową to bardzo smaczne i zdrowe ciasteczka do schrupania w karnawale :)
    Składniki:
    2 jajka,2 duże banany,1 1/2 szkl. płatków jaglanych,1/2 szkl. otrębów owsianych,1,5 szkl .mąki,5 łyżek brązowego cukru,10 dag roztopionego,wystudzonego masła,1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,10 dag suszonej żurawiny,10 dag drobno posiekanej czekolady karmelowej E.Wedel
    Sposób przygotowania:
    Jajka ubijamy mikserem na puch,ciągle ucierając dajemy stopniowo cukier,następnie wystudzone masło,dodajemy obrane i zmiksowane banany i zmniejszając obroty miksera dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,następnie płatki jaglane i otręby .Na koniec dajemy pozostałe składniki.Dokładnie mieszamy.Blaszkę do pieczenia ciast wykładamy brązowym papierem do pieczenia placków.Nakładamy po pełnej łyżce ciasta w odstępach(łyżką nadajemy ciasteczkom okrągły kształt). Pieczemy ciasteczka w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok.170 stopni przez ok.25-35 min.
    Agnieszka Rec

    OdpowiedzUsuń
  4. Chrupiące ciasto:D
    składniki : biszkopt z 4 jaj , krem budyniowy , herbatniki , masa krówkowa , czekolada E.Wedel ,alkohol wysoko procentowy , mocno zaparzona kawa

    Biszkopt nakrapiamy alkoholem i nakładamy krem budyniowy. Herbatniki moczymy w kawie i układamy jeden obok drugiego. Kładziemy masę krówkową i następna warstę herbatników . Wszystko polewamy gruba warstwą czekolady E.Wedel.Czekolade oczywiście według uznania . Ja najbardziej preferuję mleczną z chrupkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. SERNICZKI WANILIOWO - CZEKOLADOWE Z KREMEM KARMELOWYM ( wypływającym ze środka po rozkrojeniu ).


    SKŁADNIKI:

    ( 4 porcje )

    * ser 3x mielony - 250 g
    * śmietana kremówka - 125 ml
    * śmietan-fix - 1 op
    * żelatyna - 2 łyżki
    * kakao - 1 czubata łyżka
    * cukier - 3 łyżki
    * czekolada E.Wedel karmelowa - 150 g
    * biszkopty - 4 szt
    * mleko - 2 łyżki
    * laska wanilii - 1 szt
    * czekolada mleczna E.Wedel - do dekoracji + orzechy

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno ze śmietan-fixem.

    Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i rozpuszczoną we wrzątku 1 łyżkę żelatyny - miksujemy.

    Przygotowaną masę wkładamy do szklanek, wygładzamy, w środek wkładamy kieliszki odstawiamy do lodówki na godzinę.

    .Po godzinie do kieliszków w szklankach wlewamy wrzątek i delikatnie wyciągamy.

    Roztopioną czekoladę karmelową E.Wedel mieszamy z 2 łyżkami mleka i napełniamy wgłębienia po kieliszkach.

    Do pozostałej masy serowej dodajemy ziarenka wanilii i rozpuszczoną we wrzątku drugą łyżkę żelatyny - miksujemy.

    Całość przekładamy do szklanek , wygładzamy, przykrywamy biszkoptami.


    Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do lodówki.

    Po tym czasie do garnka wlewamy wrzątek, nożem okrawamy boki serniczków i wkładamy na ok. minutę szklanki do wrzątku.

    Odwracamy do góry nogami, stukamy i serniczki wypadają.

    Wkładamy na 30 minut do lodówki a po tym czasie dekorujemy ( np. mleczną czekoladą E.Wedel i orzechami ) i zajadamy!


    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko
    www.ostra-na-slodko.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. CIASTO Z KASZTANAMI, ORZECHAMI WŁOSKIMI I CZEKOLADĄ MLECZNĄ E.Wedel

    Składniki:
    100g czekolady mlecznej E.Wedel
    100g łuskanych orzechów włoskich
    100g kasztanów jadalnych
    kawałek masła do natłuszczenia tortownicy
    200g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g cukru
    300ml śmietany 36%
    4 jajka
    50ml mleka 3,2%
    puszka puree kasztanowego

    1. Czekoladę, orzechy i kasztany wsyp do malaksera i miksuj około 15 sekund, aż powstanie gładka masa. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, 200g cukru. Wlej 100ml śmietany i 50ml mleka, potem wbij jajka. Zmiksuj wszystko, aż składniki się połączą.
    2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, natłuść tortownicę o średnicy 22 cm kawałkiem masła. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę przełóż przygotowana masę i piecz około 40 minut. Po 40 minutach wbij w środek patyk. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto można wyjąć piekarnika.
    3. Do miski wlej resztę śmietany i łyżeczkę cukru, po czym wszystko ubij.
    4. Ciasto przekrój wzdłuż na pół i przełóż na nie kasztanowo-czekoladowe puree oraz bitą śmietanę. Na wierzch połóż drugą połowę ciasta.

    Smacznego :)
    Anna, e-mail: mac.annaa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcające, chętnie wypróbuję przepis :)

      Usuń
  7. Deser włoski - Marta Kulon

    Składniki:
    mascarpone - 1 op
    czekolada biała Wedel - 1 op.
    maliny - świeże lub mrożone,ok. 200 g
    herbatniki - ok 10 szt.
    mleko - 1/2 szklanki
    mięta - do dekoracji

    Przygotowanie: czekoladę rozpuść w kąpieli mlecznej, poczekaj aż wystygnie i połącz z mascarpone. Maliny - świeże, potraktuj blenderem, mrożone- rozmroź i też potraktuj blenderem. W pucharku układamy na dnie pokruszone herbatniki, na to układamy masę mascarpone z czekoladą, następnie znowu malinki. Na wierzch można ułożyć listek mięty. Mus z malin świetnie przełamuje słodki smak masy mascarpone. Polecam jako poobiedni deser. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  8. z WIELKĄ RADOŚCIĄ biorę udział w zabawie :)

    Przedstawiam:

    Składniki:
    1 kg serka w wiaderku
    70 g masła
    2 łyżki czubate ciemnego kakao
    200 g zbożowych ciasteczek
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 szklanka cukru
    200 g gorzkiej czekolady Wedel
    100 g śmietany 30 %

    Wykonanie: Ser, śmietanę oraz jajka należy wyjąć z lodówki dużo wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową.

    Ciasteczka miksujemy w blenderze na sypki proszek. Do ciasteczek dodajemy ciepłe roztopione masło i przesiane kakao. Mieszamy do połączenia się składników.

    Ciasteczkowy spód wykładamy i wyrównujemy na tortownicy o średnicy 25 cm. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temp. 180*C następnie wyciągamy i studzimy.

    Twaróg miksujemy z cukrem i nadal miksując po kolei dodajemy: budyń, śmietankę (płynną, bez ubijania jej wcześniej), następnie po jednym jajku.

    Następnie zajmiemy się czekoladą i tą chwilę uważam za najtrudniejszą całej czekoladowej zabawy :).
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją studzimy (musi być ciepła i wciąż płynna), i dodajemy do niej z pięć łyżek masy serowej dla zahartowania masy cały czas mieszając aby niepowstały nam grudki. Gdybyście widzieli ,że masa robi się grudkowata, na chwilę można znów miskę postawić na ciepłej wodzie i szybko mieszać, czekolada znów lekko puści.
    Tak wymieszaną masę wlewamy do pozostałego sera i blenderem miksujemy całość aż składniki się nam całkowicie połączą.

    Serową masę wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160*C i pieczemy od 45-60 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku, Następnie chłodzimy w lodówce, ponieważ sernik będzie mocno "kremowy"

    Zdjęcie ciasta można zobaczyć pod tym linkiem http://kamira90.blogspot.com/2016/01/kremowy-sernik-na-ciasteczkowym-spodzie.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka jaglane z czekoladą karmelową to bardzo smaczne i zdrowe ciasteczka do schrupania

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawki w wedlowskiej czekoladzie. Czekoladę w rondelku rozpuszczamy i umyte wcześniej truskawki w niej maczamy!!! mój email: dominiczka211@autograf.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proste, a często na piknikach i tak wygrywają smakiem.

      Usuń
  11. Śledzie w czekoladowym sosie

    Składniki
    4 x śledzie (matiasy)
    100 g czekolady gorzkiej E.Wedel
    1 x banan
    20 g żurawiny suszonej
    30 g rozdrobnionych orzechów włoskich
    dekoracja: listki mięty, orzechy włoskie

    Wykonanie:
    Śledzie namoczyć w mleku przez 1-2 godziny, następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W kąpieli wodnej roztopić gorzką czekoladę. Do czekolady dodać rozdrobnione orzechy, żurawinę oraz plasterki banana. Dokładnie wymieszać. Śledzie ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym. Danie można udekorować listkami mięty i orzechami włoskimi.

    Asia asia8914@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WOW, Pani Asiu śledzie w czekoladzie, powaliły mnie oczywiście pozytywnie. Przepis wypróbuję na pewno.

      Usuń
    2. Polecam! Nietypowe połączenie, ale zachwyca smakiem. Asia

      Usuń
    3. Ja bym się bała ;) wole osobno zjeść śledzie no i czekoladę ;)

      Usuń
    4. Czasami trzeba eksperymentować :)

      Usuń
    5. Warto eksperymentować, warto! Czasem nietypowe połączenie zaskoczy pozytywnie. Moim znajomym śledzie w czekoladowym sosie smakują, nawet babci, która jest wierna tradycyjnym potrawom :) Asia

      Usuń
  12. Popcorn gryczany z czekoladą - największe wrażenie robie serwowany na pierwszej randce, takie męski (nie)fit fantazje :)
    - 100 g kaszy gryczanej palonej
    - olej rzepakowy 300 ml [lub każdy inny olej roślinny, np. słonecznikowy, z pestek winogron]
    - sól do smaku
    - czekolada mleczna od Wedla

    Sposób przygotowania:
    Do garnka wlać olej. Podgrzać go bardzo mocno, zanurzyć małe sitko w gorącym oleju i szybkim ruchem wsypać pierwszą łyżkę kaszy gryczanej. Kaszę smażymy małymi porcjami, po 5 sekund [raczej nie dłużej!] szybko wyciągamy porcję na papierowy ręczni aby odsączyć nadmiar oleju. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, wsypujemy nasz popcorn i energicznie mieszamy.
    Paweł N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm bardzo ciekawa propozycja :)

      Usuń
    2. Strasznie cieszę się, że wygrałem. Jestem Pani fanem od dłuższego czasu.
      pawelnowakowski3@op.pl

      Usuń
    3. Cieszę się i gratuluję 😊

      Usuń
  13. Propozycje mam 3 i wszystkie dość odważne ;)

    - Sałatka z łososiem i winegret z białej czekolady
    - Suflet czekoladowy z serem pleśniowym
    - Naleśniki z farszem z sera lazur i sosem czekoladowym

    Ale przepis podam tylko na sałatkę, bo zawiera białą czekoladę, którą uwielbiam!

    Składniki: mix sałat, łosoś wędzony, ogórek zielony, ser brie, uprażone orzeszki piniowe

    Sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 50g białej czekolady, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz (czekoladę rozpuścić w wodzie i połączyć z resztą składników)

    Na talerzu rozłożyć mix sałat i plastry ogórka, przybrać łososiem oraz serem brie. Calość obsypać uprażonymi orzeszkami pini i polać czekoladowym winegretem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto czekoladowe z wisniami i marcepanem. Ciasto: 100g miekkiego masla, 100g cukru pudru 3 jajka , oddzielnie bialka i zoltka, 100g gorzkiej czekolady E. Wedel,150g zmielonych orzechow laskowych, 100g masy marcepanowej,lyzeczka ekstraktu z gorzkich migdalow, 350g wisni(moga byc mrozone , ale wtedy nalezy je wczesniej rozmrozic i osuszyc)

    POLEWA:
    100g czekolady deserowej E.Wedel
    2 lyzki masla
    2 lyzki gestej smietany 36%
    lyzka wisniowki lub Amaretto
    ewentualnie lyzka cukru pudru
    Dodatkowo :
    wisienki koktajlowe do dekoracji
    1 lyzka tartych orzechow
    Wykonanie:
    Marcepan oraz czekolade zetrzec na tarce.Maslo utrzec z cukrem na biala puszysta mase. Stopniowo dodajac po jednym zoltku, miksujac ok. 2 minuty po kazdym.Dodac starta czekolade i orzechy laskowe, marcepan i ekstrakt z migdalow.Wymieszac. Bialka ubic na sztywno i razem delikatnie wymieszac z ciastem. Tortownice o srednicy 20cm. wylozyc papierem do pieczenia. Wlac do niej ciasto .osuszone wisnie polozyc na wierzchu. Piec w temp. 180stopni przez 60 minut. Ostudzic.
    Przygotowac polewe:
    polamana czekolade, maslo, cukier, smietane i likier umiescic w rondelku.Roztopic na wolnym ogniu,nieustannie mieszajac trzepaczka , az wszystkie skladniki sie polacza.Polac ciasto, udekorowac wisniami i lyzka tartych orzechow.
    SMACZNEGO!!!

    Agnieszka Klaus

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam Panią i przesyłam swój przepis który zaskakuje zawsze moją rodzinę

    Gulasz wołowy z czekoladą i chilli

    1,5 kg mięsa wołowego na gulasz ,może to być udziec ,łopatka ,antrykot, rozbratel (ja używam rozbratlu ) ,
    3 czerwone cebule pokrojone w pól plastry , 4 ząbki czosnku , 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę, 1 papryczka chilli
    1 puszka kukurydzy ,1 puszka czerwonej fasoli ,1 puszka pomidorów bez skórki
    2 łyżki oleju kokosowego lub możemy to zastąpić olejem
    1,5 łyżeczki papryki wędzonej , 1 łyżeczka oregano i kolendry mielonej, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu i suszonego lubczyku
    500 ml bulionu najlepiej wolowego
    200 gram gorzkiej czekolady E.Wedel
    Sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka łyżeczek sosu sojowego i dla ostrości mielonego chilli lub pasty chilli
    Na większej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę ,czosnek, paprykę i resztę przypraw i szklimy wszystko 5 min po czym dodajemy pomidory i podsmażamy jeszcze 10 min na średnim ogniu po czym odstawiamy.
    Mięso kroimy w większą kostkę. Do garnka przelewamy bulion, przekładamy do niego pokrojone mięso, zagotowujemy i zostawiamy na średnim ogniu na 1,5 h po czym wrzucamy wcześniej podsmażane warzywa, czekoladę, kukurydzę, fasolę i gotujemy wszystko razem jeszcze przez godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowe 

    Pozdrawiam
    Helena Nowel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz i czekolada :) + chilli. Zainspirowało mnie :)

      Usuń
  16. Kreatywne połączenie czekolady Wedel? Wiadomo, że mamy karnawał, ale przecież nie samymi pączkami człowiek żyje! ;-) A może by więc tak stworzyć przepis idealny?
    - łatwy w przygotowaniu
    - zawierający mięso - ku uciesze partnera! ;)
    - wymagający użycia nowej wedlowskiej czekolady
    Pozostaje mi nic innego, jak kupienie pięknej, świeżej polędwiczki, a następnie zamarynowanie jej w sosie z odrobiną chili. Tak przygotowane mięso grillujemy, a w osobnym rondelku rozpuszczamy mleczną czekoladę z kawałkami pomarańczy. Polędwiczkę wykładamy na talerz i polewamy mlecznym sosem. Już się nie mogę doczekać spróbowania tych połączeń smakowych! :)

    Pozdrawiam
    Karolina
    karolinaorl@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Półkrwisty stek z chilli, kawą i CZEKOLADĄ
    Uwielbiam połączenia mięsa z czekoladą, to sprawia, że danie uwydatnia wszystkie swoje smaki w wyrazisty sposób. Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje mój przepis :)
    Składniki :
    300 g steku z wołowiny ,
    2 łyżki roztopionego masła,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    Przepis na marynatę do mięsa:
    2 łyżki mielonej kawy,
    1 łyżka chili,
    1 łyżka papryki słodkiej,
    1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
    1/2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru,
    Sól dla smaku,
    oliwa z oliwek do skropienia
    Przepis na ostry sos czekoladowy :
    100 g gorzkiej czekolady,
    1 średnia cebula posiekana,
    3 ząbki czosnku, drobno posiekanego ,
    1 łyżeczka chili,
    2 łyżeczki kawy mielonej ,
    2 łyżki masła ,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Przygotowanie marynaty :
    Wszystkie składniki razem wymieszać w misce. Natrzeć steki i zostawić w marynacie na 6 godzin.
    Przygotowanie sosu:
    W rondelku rozgrzać masło, smażąc z cebulą i czosnkiem, po czasie dodać kostki czekolady i kawę. Na koniec dodać pozostałe składniki i mieszać aż składniki się połączą i sos dostanie odpowiednią konsysntecję
    Wołowinę pokroić w steki, osuszyć i marynować . Zamarynowane steki smażyć na patelni grillowej przezk około 2 minuty, w zależności kto jak bardzo wysmażone steki lubi.
    Usmażone steki polać czekoladowym sosem i się zajadać. Smacznego !
    Teresa Pankiewicz
    teresa.pankiewicz@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślinka mi cieknie, takie połączenie zdecydowanie przypadło mi do gustu.

      Usuń
  18. Z przyjemnością biorę udział w tym czekoladowym konkursie :-), bo uwielbiam wszystko, co ma smak i zapach czekolady.Moja propozycja to CARPACCIO GRUSZKOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM, które podbiło kubki smakowe moich gości.
    Składniki (na 4 porcje):
    4 dojrzałe gruszki,
    6 łyżek stołowych soku jabłkowego,
    100g czekolady deserowej,
    50 g czekolady mlecznej,
    3 białka,
    125 ml śmietanki 30%,
    2 goździki,
    1/2 łyżeczki miodu

    Przygotowanie:
    Mus czekoladowy -czekoladę połamać na kawałki i na wolnym ogniu, w wodzie podgrzewać, doprowadzając do powstania płynnej masy. Ubić białka na bardzo sztywną pianę. Wmieszać w nią gorącą masę czekoladową. Ubić śmietankę, lekko wymieszać ją z kremem i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
    Gruszki opłukać w gorącej wodzie, wytrzeć i przepołowić wzdłuż. Wykroić gniazda nasienne, usunąć łodyżkę i kwiat.Połówki gruszek pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki.Następnie plasterki gruszki dusić ok.5 minut w białym winie, do którego dodać goździki i miód. Schłodzić w płynie i rozłożyć na 4 talerzach i każdą porcję skropić jedną łyżką soku jabłkowego.Na plasterki gruszki nałożyć mus czekoladowy i skropić resztką soku jabłkowego.Podawać przybrane listkami mięty.

    Smacznej degustacji :-)
    Bogda, e-mail: szanti.s@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Sałatka z malinami i sosem czekoladowym - niecodzienne, ale przepyszne połączenie :)

    Składniki:

    1/2 sałaty lodowej
    125 g sera mozzarella
    2 łyżki śmietany 30%
    250 g świeżych malin
    2 łyżeczki cukru
    1/4 szklanki orzechów włoskich
    garść migdałów


    Sos balsamiczno-czekoladowy

    200 g malin
    1 łyżka miodu
    2 łyżki octu balsamicznego
    szczypta soli i pieprzu
    2 łyżeczki oleju
    1 łyżeczka kakao
    1 kostka gorzkiej czekolady
    +

    kilka małych bułeczek
    olej rzepakowy


    Do garnuszka przełożyć wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem czekolady, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać gładki sos), ponownie podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć.

    Sałatę lodową opłukać, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na dno miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :)

    konsek_ewa@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajne połączenie smaków, dziękuję :) Przepis na pewno wypróbuję

      Usuń
  20. A może coś czekoladowego do potęgi entej? :)

    CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE
    "Wedlowe Ptasie Radio"


    Składniki - ciasto:

    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki kakao do wypieków
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2 jaja
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

    Składniki na krem:

    230 g gorzkiej czekolady Wedel
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
    5 łyżek wody
    2 łyżki wódki
    2 jaja
    1-2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 szklanka śmietany kremówki 36%

    lukier plastyczny - można użyć gotowego, ja robię własny z przepisu tutaj (http://anulowe.blogspot.com/2014/02/z-wiedzmowej-kuchni-podstawowe-skadniki.html)
    cukrowe śnieżynki
    lub inne wybrane ozdoby :)

    Przygotowanie:

    Zaczynamy od połączenia suchych składników na ciasto - mąki, cukru, kakao, sody, proszku i soli.

    W drugim naczyniu łączymy składniki mokre - maślankę, olej, jaja i aromat waniliowy (kawa na razie stoi obok). Mieszamy mikserem, a następnie dosypujemy, stale miksując na wolnych obrotach, wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy gorącą kawę. I mieszamy. :-)

    Masę pieczemy w dwóch tortownicach średniej wielkości przez około 35-40 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Wskaźnikiem wypieczenia będzie suchy patyczek - choć samo ciasto pozostaje po upieczeniu dość wilgotne (a to oznacza, że w wersji sauté - bez kremu - też znakomicie by sobie poradziło).



    Krem przygotowujemy równie łatwo. Czekoladę, kakao, kawę, wodę i wódkę (uwaga, mylenie tych dwóch substancji miewa groźne skutki!) umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż wszystko się roztopi.

    Jaja rozbijamy, oddzielając białka od żółtek.
    Cukier dzielimy na dwie równe części. Połowę miksujemy z żółtkami na puch, a następnie łączymy z masą czekoladową, delikatnie mieszając.

    Ubijamy białka na sztywno, dosypując na końcu cukier. Następnie - równie delikatnie - łączymy je z masą czekoladową.

    Na koniec - jeszcze tylko szybkie ubicie śmietany na sztywno (byle nie ubijać zbyt długo, bo może się zwarzyć). Tak, śmietana też ostatecznie ląduje w masie czekoladowej. Mieszamy ją do całkowitego połączenia składników, a następnie powstały w ten sposób krem schładzamy lekko, by stężał.

    Blaty ciasta przekładamy kremem. I... tak by już mogło zostać, chyba że chcemy osiągnąć tak zwany efekt specjalny. Wtedy wystarczy z ciasta wyciąć dowolny kształt - np. bardzo adekwatne do okoliczności kalendarzowych serducha, przełożyć tak wycięte elementy kremem i ozdobić, jak tylko się chce. Ja bawiłam się tym razem masą cukrową, na którą przepis znajdziecie tutaj, i gotowymi cukrowymi śnieżynkami (Dr. Oetker).
    Efekty widać na fotografiach. :-)

    Smacznego!

    Nulek
    anulawawrzyniak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. SERNIK STRACIATELLA NA ZIMNO

    SKŁADNIKI:
    1. 4 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
    2. Tabliczka gorzkiej czekolady E. Wedel
    3. 2 opakowania okrągłych biszkoptów
    4. 3 opakowania galaretki cytrynowej


    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    1. Jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku, a dwie galaretki cytrynowe w trzech szklankach wrzątku.
    2. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
    3. Tężejącą galaretkę cytrynową, którą rozpuściliśmy w szklance wrzątku miksujemy z serkami homogenizowanymi. Pół tabliczki czekolady E. Wedel drobno kroimy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    4. Na masie serowej układamy biszkopty.
    5. Wierzch sernika polewamy tężejącymi galaretkami cytrynowymi.
    6. Drugą połowę tabliczki czekolady E. Wedel rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu sernika.
    7. Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

    Smacznego! :)

    Katarzyna P.
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Rogaliki z czekoladą

    Składniki:
    1. Tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel
    2. 200 g chudego twarogu
    3. 200 g margaryny
    4. 2 szklanki mąki pszennej
    5. 1 jajko
    6. 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    7. Szczypta soli
    8. Cukier puder

    Przygotowanie:
    1. Chudy twaróg dokładnie przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do niego miękką margarynę, wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sodę oczyszczoną, posypać solą do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto, następnie przykryć je ścierką i na chwilę odstawić.
    2. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkować jak najcieńszy placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże trójkąty. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieścić po pół kostki czekolady E. Wedel i dokładnie zwinąć trójkąty, nadając im kształty rogalików.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem albo wysmarować olejem. Przełożyć rogaliki na blachę i wstawić do piekarnika. Rogaliki są gotowe, gdy nabiorą ładnego złotego koloru.
    4. Upieczone rogaliki wyłożyć na tacę i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rogaliki posypać cukrem pudrem.

    Katarzyna P.
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Kabanosowa zupa z czekoladą

    Składniki:
    1. Pół tabliczki gorzkiej czekolady E. Wedel
    2. 200 gram dowolnego makaronu
    3. 30 dag kabanosów
    4. Puszka fasoli czerwonej
    5. Puszka kukurydzy
    6. Czerwona papryka
    7. 2 cebule
    8. 2 marchewki
    9. 5 ząbków czosnku
    10. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    11. Sól do smaku
    12. Pieprz do smaku
    13. 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    14. Olej do smażenia


    Sposób przyrządzenia:
    1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
    2. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę podsmażyć.
    3. Dołożyć pokrojone kabanosy, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy.
    4. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę i zalać około 2,5 litra wody.
    5. Dodać przyprawy i gotować około 20 minut.
    6. Po ugotowaniu wrzucić do zupy czekoladę E. Wedel i mieszać aż do momentu rozpuszczenia się.
    7. Gorącą zupę podawać z makaronem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna P.
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam,
    zgłaszam się do smakowitego konkursu, a moją propozycją jest sernik czekoladowo-pomarańczowy :-)

    Czekoladowo-pomarańczowa delicja sernikowa

    Czekoladowy spód:
    100 g masła
    łyżka smalcu
    200 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką)
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1/2 szkl. cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1,5 łyżki śmietany

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min. 2h. Formę o wymiarze 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 stopni.

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego (używam wiaderkowy, bez dodatków)
    250 g mascarpone
    100 ml kremówki
    5 dużych jajek
    1 i 1/4 szkl. cukru kryształu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczy,drobno pokrojona (można pominąć)

    Ser mielony, mascarpone, kremówkę, cukier i przesianą skrobię ziemniaczaną (oraz skórkę pomarańczową-jeśli dajemy) zmiksować krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia składników i rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawać po 1 jajku, miksując krótko na wolnych obrotach miksera.

    Masa pomarańczowa:
    100 ml kremówki
    120 g białej czekolady Wedel
    skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej pomarańczy
    połowa masy serowej (z przepisu powyżej)
    łyżka mąki pszennej

    Kremówkę podgrzać w garnuszku z grubym dnem, zdjąć z ognia, do gorącej dodać połamaną czekoladę, a gdy się rozpuści – dokładnie wymieszać. Ganache przestudzić, dodać masę serową, skórkę z pomarańczy i przesianą mąkę pszenną. Krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.

    Masa czekoladowa:
    100ml kremówki
    120 g gorzkiej czekolady Wedel
    połowa masy serowej (z przepisu powyżej)
    łyżka gorzkiego kakao

    Kremówkę podgrzać w garnuszku z grubym dnem, zdjąć z ognia, do gorącej dodać połamaną czekoladę, a gdy się rozpuści – dokładnie wymieszać. Ganache przestudzić, dodać masę serową i przesiane kakao. Krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.

    Na podpieczony kruchy spód wylać masę czekoladową. Wyrównać powierzchnię a następnie delikatnie – łyżka po łyżce wyłożyć masę pomarańczową.
    Sernik piec w kąpieli wodnej (tzn. na niższej półce piekarnika ustawiam naczynie, do którego wlewam ok. 1,5 szkl. wrzącej wody), w temperaturze ok 180 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie w temp. ok.150 stopni kolejne 50 minut. Sernik studzimy stopniowa w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a gdy ostygnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Wierzch sernika przyozdobiłam kandyzowanymi plastrami pomarańczy (w 1 wersji) albo orange curdem i startą gorzką czekoladą (w 2 wersji, przepis na curd poniżej). W obu smakował wybornie i świątecznie. Sprawdzi się także galaretka pomarańczowa z cząstkami pomarańczy.

    Orange curd
    2 duże jajka
    2 żółtka
    90 g drobnego cukru do wypieków
    80 g masła
    skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 pomarańczy
    W rondelku roztrzepać jajka, żółtka i cukier do połączenia. Podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się masła, zgęstnienia kremu i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji.

    Sernik nadaje się również do upieczenia w postaci sernikowej, czekoladowo-pomarańczowej zebry (wówczas należy piec w tortownicy, a ciasto należy wylewać naprzemiennie na środek formy: 3 łyżki masy czekoladowej, na to 3 łyżki masy pomarańczowej itd.). Pięknie będzie wyglądał także w wersji marmurkowej, wówczas najpierw należy wyłożyć masę jasną – pomarańczową. Na nią kleksy masy czekoladowej, a następnie przy pomocy widelca lub patyczka zrobić fantazyjne esy-floresy. Bez względu na to, jaką wizualną formę sernika podpowie nam fantazja połączenie pomarańczy i czekolady w kremowym serniku smakuje obłędnie! Polecam :-)
    h_anka

    h_anka(at)wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Sałatka z kurczaka z sosem mango i chili i grzankami.

    Składniki na sałatkę:

    - garść: roszponki, rukoli, cykoria, sałata lodowa
    - pierś z kurczaka
    - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
    - oliwa z oliwek

    Przyprawy mieszamy z oliwą z oliwek. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski o grubości 2 - 3 cm. Następnie marynujemy w przygotowanej marynacie przez godzinę (wkładamy do miseczki, zalewamy marynatą, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki). Po tym czasie smażymy na patelni grillowej z każdej strony.

    Na talerze wykładamy roszponkę, rukolę, cykorię, sałatę lodową (porwaną w mniejsze kawałki).

    Składniki na sos:

    - 1 dojrzałe mango
    - sok z 1 cytryny
    - 1 papryczka chili
    - pół łyżeczki soli
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki wody
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 łyżki miodu

    Mango miksujemy z papryczką chili. Przekładamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, sól, czosnek, miód. Składniki mieszamy i chwilę podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie z łyżką octu jabłkowego i dodajemy do sosu, energicznymi ruchami mieszamy, aż zgęstnieje. Przekładamy do miseczki i czekamy aż wystygnie.

    Grillowanego kurczaka układamy na wcześniej przygotowanych sałatach. Delikatnie polewamy przygotowanym sosem.

    Jako dodatek można podać grzanki przygotowane z bagietki:

    W miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku i 1 łyżeczkę bazylii (najlepiej wrzucając rozetrzeć ją w dłoni aby uwolnić aromat). Mieszamy. Bagietkę kroimy na kawałki. Smarujemy oliwą z dodatkami. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy bagietkę przez ok. 2 - 3 minuty.

    Smacznego!
    annaz20@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię takie sałatki :) jednak nigdzie w przepisie nie pojawiła się czekolada?

      Usuń
  28. Cóż . Choć pewnie na wstępie zostałem zdyskwalifikowany bo nie jestem amatorem,
    w kuchni raczej jem niż coś przyrządzam (choć czasem to coś, zasmakuje moją rodzinę ),
    to jednak postanowiłem tutaj się udzieli, z prostej przyczyny . Kocham czekolady E.WEDEL.
    I choć tak naprawdę mój przepis z wykorzystaniem tej czekolady jest dość prosty to jednak :

    SKŁADNIKI :

    2 TABLICZKI CZEKOLADY E.WEDEL
    2 ŚREDNIE BANANY
    PŁATKI OWSIANE BĄDŹ PEŁNOZIARNISTE
    BITA ŚMIETANA
    POMARAŃCZOWA I AGRESTOWA GALARETKA !
    ananas

    Zaczynamy od roztopienia jednej tabliczki czekolady i schłodzenia jej . Obcinamy górę ananasa, wykrawamy środek, tak by nie uszkodzić skórki (bo posłuży nam za miskę) . Środek ananasa kroimy w kosteczki i odkładamy na bok. Na dno pustego ananasa wkładamy kilka pokrojonych bananów w plasterki, następnie wsypujemy trochę płatków, ananasa i zalewamy bitą śmietaną . Na to odrobina polewy . Następnie kolejna warstwa w takiej kolejności .Na wierzchu zrobić wzory a'la "róbta co chceta" w końcu i tak maziaki z czekolady wyjdą ślicznie . Następnie drugą czekoladę pokroić w kosteczki i wsypać na wierzch, część zetrzeć na tarce ! Do tego rurka z kremem, i łyżeczka .Moja żona i dzieci za tym przepadają . Choć wiem, że to skromne danie . Jednak idealnie sprawdza się w karnawale !

    DESEREK z połączeniem E.WEDEL czekolady
    dodaje mi siły, chęci i trochę ogłady !
    Czekolada ta z każdym elementem współgra wyśmienicie
    a smakuje ? WYBORNIE, wręcz znakomicie !
    Jednak nawet tak prosty deser nie uda się bez pomocnika
    a raczej dwóch, małych, którzy wszystko chcą wrzucać, wszystko chcą sami !
    Pozdrawiam Tomasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, żaden przepis nie jest zdyskwalifikowany,nawet taki prosty. A pomocnicy w kuchni to cenna rzecz. Dziękuję za przepis :)

      Usuń
  29. Niezły Młynek czyli diabeł tkwi w szczegółach. Na Karnawał a w zasazdzie dziś na ostatki serwuje pyszne pączki nadziwane domową konfiturą z truskawek, rumu i białej czekolady. Polecam! połączenie czekolady z truskawkami, podkręcone rumem jest wyśmienite.

    Na początek przepis na konfiturę:

    3 słoiki ok 330- 350 g

    składniki:
    - 1 kg truskawek
    - 200 g cukru
    - 100 g białej czekolady Wedel. może być smakowa

    Truskawki odszypułkować i przekroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie smażyć truskawki na małym ogniu przez ok 1.5- 2 godziny aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia dodać czekoladę i smażyć jeszcze chwilę, kiedy czekolada się rozpuści. Czekolada jeszcze bardziej zagęści dżem!
    Dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania się wody.

    i przepis na pączusie: wybierz swój ulubiony- a oto mój:
    Składniki na około 20 - 25 sztuk:

    600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
    3 małe jajka
    100 g masła, roztopionego
    70 g cukru z prawdziwą wanilią
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki rumu
    250 ml letniego mleka
    20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
    olej, do smażenia
    konfitura do nadziewania z przepisu wyżej.
    są pyszne. polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu w karnawale pączki wymiatają, a tłusty czwartek trwa i trwa :) Dziękuję za przepis

      Usuń
  30. Choco-coco – czyli czekoladowy taniec z kurczakiem


    Składniki

    1 kurczak
    2 cebule
    2 jajka
    4 kajzerki
    3 łyżki masła
    30 dag mielonego mięsa
    pół szklanki białego wina
    jedno opakowanie kakao
    tabliczka gorzkiej czekolady Wedel
    pół szklanki śmietany
    sól, pieprz, chili

    Kurczaka (około 1,8 kg) płuczemy, suszymy i nacieramy solą w środku i na wierzchu. Teraz czas by namoczyć kajzerki oraz obrać i posiekać cebulę i obsmażyć na maśle.

    Mieszamy mielone mięso, jajka, odciśnięte kajzerki oraz cebulę. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.

    Nadziewamy kurczaka, zaszywamy otwór. Przekładamy do brytfanny i pieczemy, polewając w trakcie pieczenia sosem.

    Następnie wyjmujemy upieczonego kurczaka, do sosu z pieczenia dodajemy wino, czekoladę, kakao, śmietanę i chili. Sos zagotowujemy i polewamy nim kurczaka. Mniam!

    Zofia Tomalska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Końcówka konkursu, a tutaj taki fajny przepis. Super i dziekuję 😊

      Usuń
  31. Czekoladowy chleb


    500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    500 g mąki pszennej jasnej

    500 ml mleka + kilka łyżek
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    4 łyżki brązowego cukru
    120 g miękkiego masła
    szczypta soli

    Co potrzebne do zrobienia nadzienia?

    200 g ulubionej czekolady gorzkiej Wedel
    4 czubate łyżki masła.

    Podgrzewamy mleko aż będzie letnie, rozpuszczamy w nim drożdże razem z cukrem. Dodajemy jajka, potem rozkłócamy. Dodajemy mąkę i masło, wyrabiamy elastyczne ciasto Gdyby było zbyt suche i składniki nie chciały się łączyć – dodajemy kilka łyżek mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość – na około 1.5 h.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujmy na prostokąt ok. 30 x 20 cm. Czekoladę siekamy dość grubo. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy równomiernie czekoladą. Zwijamy od dłuższej strony jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonychj papierem do pieczenia keksówek. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Gdy ciasto wyrośnie aż do brzegów blachy, wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut, po około 20 min. nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej, aby zbyt się nie zrumieniło. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym wystudzeniu.

    blondbenita@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Moja propozycja to czekoladowe muffiny ze słodką gruszką, chrupiącymi orzechami włoskimi i serem roquefort.
    Składniki:
    - 100 g gorzkiej czekolady Wedel
    - 100 g deserowej czekolady Wedel
    - 2 gruszki
    - 50 g łuskanych orzechów włoskich
    - 100 g sera roquefort
    - 300 g mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 120 g cukru trzcinowego demerara
    - szczypta soli
    - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    - 2 jajka
    - 200 ml jogurtu naturalnego
    - 110 ml oleju
    - 100 g mlecznej Wedel do polania

    Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obrane włoskie orzechy posiekać. Ser roquefort pokroić na 12 słupków. Czekoladę gorzką i deserową roztopić. W misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia z cukrem trzcinowym demerara, cukrem z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. W drugiej, dużej misce wymieszać roztrzepane jajka, olej, jogurt naturalny oraz stopione i ostudzone czekolady. Do miski z mokrymi składnikami włożyć pokrojone gruszki i włoskie orzechy. Całość zasypać suchymi składnikami i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Gęste ciasto nałożyć do foremek na duże muffiny przy pomocy łyżki. W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera roquefort. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Przestudzone muffiny polać stopioną mleczną czekoladą.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Na kilka chwil przed zakończeniem konkursu przesyłam swój przepis na "Sernik Barbie"- delikatny sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache. Swoją nazwę sernik zawdzięcza pastelowemu, różowemu kolorowi ganache ;-)

    Składniki:
    puszka mleczka kokosowego
    50 g nierafinowanego, roztopionego oleju kokosowego
    1 kg twarogu mielonego (użyłam tradycyjnego, niewiaderkowego)
    280 g przesianego cukru pudru
    30 g mąki ziemniaczanej
    6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    szczypta soli
    250 g malin (mrożonych nie rozmrażamy)
    ganache:
    100 g białej czekolady Wedel
    200 g malin
    1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

    Mleko kokosowe schłodzić przez 24h w lodówce, następnie delikatnie odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, odlać wodę kokosową. Do sernika używamy pozostałą, gęstą część - śmietankę kokosową. Olej kokosowy, ser, śmietankę kokosową i cukier puder krótko zmiksować, dodać przesiewając przez sito mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać żółtka i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Z białek ubić gęstą pianę, dodać pod koniec ubijania szczyptę soli. Pianę delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Połowę masy serowej wylać do kwadratowej tortownicy (24cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powrzucać maliny (otworkiem do góry, tak aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok) i zalać resztą masy serowej. Przez pierwsze 15 minut sernik piec w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temperaturę do ok. 130 st i piec jeszcze przez ok. godzinę.
    Sernik piekłam w kąpieli wodnej, ustawiając na niższą półkę piekarnika formę z wrzącą wodą. Dzięki temu sernik ma delikatną, kremową konsystencję. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
    Przygotowujemy malinowy ganache: maliny miksujemy blenderem (jeśli korzystamy z mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić), a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Powstałe puree podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Ja dodatkowo rozpuściłam pół łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wrzątku i dodałam do malinowego ganache. Masę studzimy, gdy zaczyna gęstnieć polewamy sernik i wkładamy do lodówki. Sernik najlepszy jest schłodzony w lodówce przez co najmniej 24 h.
    A prezentuje się następująco: https://lh3.googleusercontent.com/-rY4GJVb0aTQ/VCCaLo7JdsI/AAAAAAAAAsQ/uRfYUMSIsbA/s512-Ic42/Zdj%2525C4%252599cie0124.jpg

    Pozdrawiam!
    h_anka

    h_anka(at)wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty