Karaibska zupa z owocami morza
Dzisiejsza propozycja zupy jest bardzo męska. Została przygotowana przez mojego męża i naszego kolegę Wojtka. To danie ich męskiego wieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę zaniepokoiła ale po spróbowaniu okazała się strzałem w dziesiątkę. Ta zupa na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają owoce morza i ryby, jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować.
Składniki:
300 g omułków bez skorupek
300 g krewetek bez pancerzy
500 g filetu z dorsza lub innego fileta ryb o białym mięsie
2 cebulki szalotki
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
sól i pieprz
2 cm świeżo startego imbiru
pęczek kolendry
1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła
2 łyżeczki pasty chilli
sok z pół limonki
1 por
125 ml mleczka kokosowego
2 l bulionu rybnego
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min aż ryba zacznie się rozpadać.
Przyprawiamy do smaku pieprzem ,solą , pastą chilli i resztą posiekanej kolendry.
Smacznego!
Owoce morza dla nas są jeszcze zagadką :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbujcie. Pokochacie albo nie 😊
UsuńUwielbiamy z Mężem owoce morza, niestety nie zawsze chce mi się obierać pancerzyki itp., dlatego robię je rzadko. Zawsze jednak chętnie zjem, zwłaszcza w tak pysznej zupie, rewelacja.
OdpowiedzUsuń