poniedziałek, 29 lutego 2016

Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym


Dzisiaj na obiad polecam zapiekankę z kalafiora. Jak zapytałam się znajomych co najczęściej robią na obiad z kalafiora to padły tylko dwie odpowiedzi- pierwsza: na parze, druga: gotowany kalafior z bułką tartą.
Trochę się zdziwiłam i postanowiłam to zmienić. 

Składniki:
1 duży kalafior
ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego)
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka prażonego sezamu
100 g startego sera cheddar
sól i pieprz do smaku

sos serowy 
70 g masła
50 g mąki pszennej
800 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
200 g startego sera cheddar

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki, gotuj na parze 10 minut. Ugotowanego kalafiora przerzuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem, sezamem, serem oraz chlebem pokrojonym w kostkę ok 1 cm x 1 cm, lekko dopraw. 

sos serowy:
w rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta zasmażka. Następnie stopniowo dodaj mleko, cały czas mieszając dopraw solą i pieprzem odra dodaj gałkę muszkatołową. Sos zdejmij z palnika i dodaj ser, energicznie mieszając, aż powstanie jednolita masa. 

Wszystko zalej sosem serowym i piecz przez 20-25 minut w 180 C, aż ładnie się zarumieni.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz