Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami
Drożdżowe bułeczki świetnie się sprawdzą na kolację, śniadanie czy drugie śniadanie. Możecie zabrać je wszędzie i na pewno zaspokoją Wasz głód. Takie właśnie bułeczki przygotowuje moja mama, często zabierałam je ze sobą do szkoły, gdzie skradały żołądki moich koleżanek :) Mam nadzieję, że Wasze żołądki też skradną.
Porcja na 16 bułeczek
Składniki:
ciasto
560 g mąki
łyżeczka cukru
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
100 g masła
farsz
200 g mięsa mielonego z indyka
1 duża cebula
200 g pokrojonych w kostkę pieczarek
sól i pieprz do smaku
1 łyżka śmietany 30 % do zagęszczenia
łyżka oliwy do smażenia
ser cheddar starty do środka ok 100 g
1 zbełtane jajko do smarowania
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.
Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy. Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody, ale to tylko wtedy kiedy chcecie aby farsz był bardzo zwarty.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i na połowę ciasta układamy po łyżce farszu, drugą połową przykrywamy farsz z ciastem i wyciskamy kółka szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki). Bułeczki odstawiamy na ściereczkę do wyrośnięcia ok 15 minut. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajcie, że każdy piekarnik trochę inaczej piecze więc doglądajcie :)
Smacznego!
no fajne te buleczki:) musze wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńJa już teraz czuję jak pachną :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Nadzienie idealne wręcz do bułeczek :)
OdpowiedzUsuń