poniedziałek, 1 lutego 2016

Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko


Niektórzy mogą pomyśleć, że przeszłam na jakąś dietę. No i mają rację :) przez ostatni pobyt w szpitalu mojego męża musimy trochę zmodyfikować nasze nawyki żywieniowe. Co prawda ja mogę nadal jeść wszystko i nie martwcie się będą słodkości, to jednak On nie :( Tutaj najbardziej przeżył brak słodyczy, jednak staram się Mu to wynagradzać w zdrowszych wersjach i co najfajniejsze słodkich, a do tego mieszam różne smaki i jest mu z tym naprawdę dobrze.
Niektórych może przerazić, że podaję rybę na słodko i tutaj niespodzianka, bo też trochę na ostro, a wiem że większość z Was lubi smaki słodki-słony, słodki-ostry.


2 porcje 
Składniki:  
2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby)
400 g kapusty kiszonej
mała garść suszonej żurawiny
ok 40 g suszonych moreli
40 g orzechów nerkowca
0,5 łyżeczki kminu
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
odrobina mąki najlepiej krupczatki do oprószenia ryby
oliwa do smażenia (3 łyżki)

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 



Przygotowanie:
Filety doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą , smażymy dość krótko chodzi tylko o to aby się zarumieniły i nabrały chrupkości. Filety osuszamy na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy na dwie części i jedną część układamy w naczyniu do zapiekania, układamy usmażonego jesiotra i przykrywamy pozostałą kapustą. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 25 minut.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Już wyobrażamy sobie jego smak ;) Ryba i kapusta kiszona to dla nas raczej nowość ale czemu nie ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie rzeczywiście jest kosmiczne, ale smakuje wybornie

      Usuń